Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Япония в София

Страната на изгряващото слънце- загадъчна и прекрасна

  • Посолство на  ЯПОНИЯ в София

ж.к. Изток, ул. Люлякова градина, 14
1087 София
тел.: (02) 971 27 08
факс: (02) 971 10 95
E-mail: emb-jp-bl@geobiz.net
Web: www.bg.emb-japan.go.jp

 

 

 

 

Япония е страна с удивителна и много колоритна култура. Тя винаги е представлявала интерес за европейците, може би защото е много отдалечена и непозната. Традиционните ястия на японците се оказват в по-голямата си част много харесвани в западния свят. Освен това начинът на хранене на японците се е доказал като един от най-здравословните. Морските храни, които японците консумират, както и повечето ориз, плодове и зеленчуци се отразяват много благоприятно на тяхното здраве и външен вид.  Кой не е чувал за прословутото японско суши? Това е най-известният деликатес, идващ от Страната на изгряващото слънце.  Няма как да пропуснем и традиционната японска алкохолна напитка – Саке. . Друг елемент на японската култура, който напоследък се възприема доста добре от европейците е така наречената чаена церемония. Този здравословен навик се изпълнява всеки ден и има незаменим релаксиращ ефект както върху човешкото тяло, така и върху духовното здраве и психиката на човека. . Японците са пословично известни с нескритата си любов към цъфтящите вишневи и черешови дървета. Заради огромната си любов към тях, японците са култивирали най-различни сортове, които цъфтят през различни периоди на годината. Интересно е, че дори и през есенно – зимния период могат да се видят цъфтящи вишни и череши.нна детска възраст. Многобройните полезни навици на японското общество

 

Всъщност хората в Япония са толкова внимателни и деликатни, че е твърде възможно един европеец или американец да се почувства някак несръчен и недодялан до тези нежни и лъчезарни хора. Втората много характерна черта на японския народ е усещането за ред и дисциплина, за което повярвайте ми, може да сте чували много, но ако не сте го виждали с очите си може просто да ви смае!

Това, което може много да ви бъде от полза в Страната на изгряващото слънце е изумителната инфраструктура и изключително добрата транспортна осигуреност.

 

 

пония не е много голяма страна – заема площ от около 377 835 кв.км., но населението и надхвърля 128 000 000 души. Тя е една от най-гъсто населените държави в света. Токийският мегаполис е един от най-гъсто населените в планетата. Тук няколко многомилионни агломерации са почти сляти в едно, като в центъра се намира Токио със своите над 30 000 000 души население. Той е най-големият град в света. Специфична черта на Япония е, че тук на много малка площ ще видите много и при това огромни градове. Освен световноизвестния мегаполис Токио, тук ще видите други мегаполиси като Киото (1,500,000), Кобе(1,600,000), Нагоя (2,300,000), Осака (2,700,000),Йокохама (4,000,000) и други.

Технологичният напредък на страната е фрапиращ. Днес вече за всички е ясно, че Япония е меката на високите технологии, но тогава това е било нещо ново. Страната се превърнала в най-големият производител в света на кораби. Станала сред лидерите в производството на автомобили. Добила авторитет като световен лидер в производството на бяла и черна техника. За кратко време японският продукт станал синоним на качество и прецизност. И всичко това на фона на изключително бедната суровинна база на страната.  Освен силно развита промишленост, днес Япония има също и селско стопанство и хранително вкусова промишленост. Важни отрасли са производството на ориз и риболовът.

 

Тази островна страна притежава удивително красива природа. За това никак не е чудно, че японците въздигат природата в култ. Страната има пищна природа. По-голямата част от територията е заета от планини, покрити с гъсти най-често широколистни гори. Бреговата линия на страната е доста разчленена. По тази причина има хиляди малки и живописни заливчета със спокойни води. На много места има прекрасни плажове, но повечето от тях се намират по островите в префектура Окинава. Има обаче някои кътчета, които ви препоръчвае да посетите задължително, тъй като те ще ви дадат възможно най-пълна представа за красотата на Япония.

Национален парк Исе Шима е разположен в югоизточна Япония на около час път южно от мегаполисът Нагоя. Това е хълмиста местност, покрита с гъсти и красиви широколистни гори. Паркът включва и изключително разчленената брегова линия, която се състои от десетки прекрасни малки островчета, полуострови и заливи. Паркът има излаз на Матоя бей – най-големият залив в района. Местноста предлага някои наистина великолепни плажове. Освен да се наслаждавате на природните красоти, тук бихте могли да посетите и ферма за скариди. Все пак това е Япония и тук морската храна заема специално място.

Фуджи Хаконе Изу е друг национален парк, който ви препоръчваме да не пропускате. Той се намира на половин час път от столицата Токио (пропуснахме да добавим, че Япония не е много голяма страна и тук забележителностите се намират на малки разстояния една от друга). Перлата на парка и символ на Япония е вулканът Фуджи (Фуджияма).Вулканичната планина се издига на цели 3776 метра височина.

Ириомоте Ишигаки е разкошен парк. Намира се на остров Ириомоте Джима в най-южните части на префектура Окинава.  Ириомоте Ишигаки е прекрасно място за практикуване на еко туризъм, тъй като се намира в една от най-спокойните и изолирани части на Япония.

Национален парк Ширетоку е разположен в далечния север на Япония, там където зимата е дълга и сурова, а лятото минава като един миг. Тази вдъхновяваща местност е под закрила на ЮНЕСКО. Това е най-отдалеченото и откъснато кътче в Страната на изгряващото слънце. Тук по-суровият климат е превърнал местната природа в един шлифован диамант. Счита се, че това е най-красивата част от Япония. На където се обърнете виждате планини, покрити с гъсти широколистни и иглолистни гори.

Страната се простира на повече от 2900 километра, като на север се доближава до Русия, а на юг достига до северната тропична окръжност на изток от остров Тайван. 

Сапоро е град разположен в южната част на остров Хокайдо в северната част на Япония. Той се намира в умерените ширини и има умерено континентален климат. Има влажен климат. Валежите са равномерно разпределени през годината. Единствено в края на пролетта и началото на лятото са малко по-оскъдни. През лятото вали дъжд, а през зимата – сняг. Зимните месеци са декември, януари и февруари. Тогава времето е много студено. Падат обилни снеговалежи. През декември е около 2°C, а януари и февруари е дори по-студено. Тогава средната дневна температура е отрицателна – около (-1) – (-2) °C. От към Сибир и Камчатка лесно нахлуват арктически студове, тъй като няма прегради, които да ги спрат. Март, април и май е пролет. В началото този сезон е доста студен. През март е около 3°C. Постепенно времето се затопля и в края на пролетта достига до около 18°C. Юни, юли, август и септември са летни месеци, но само юли и август са наистина по-топли – около 25 – 26°C. Иначе през юни и септември е около 22°C. Октомври е типично есенен. Температурите през този месец падат от 20 до около 10°C в края. През ноември температурите продължават да се понижават и достигат до зимните си стойности.

Токио. Столицата на страната на изгряващото слънце се намира в югоизточната част на остров Хоншу. Тя попада в субтропиците и има топъл и много влажен субтропичен климат. Валежите са предимно от дъжд. Снеговалежите са много по-редки. Зимата продължава от декември до края на февруари. Тя е мека с температура около 10°C. През март настъпва пролетта. През този сезон започва много бързо и осезаемо затопляне. От 12 градуса в началото на март времето се затопля до 20°C в края на април. Май е първият летен месец с температури около 22 – 24°C. Лятото продължава до края на септември, а август е най-горещ – около 30°C. Октомври е първият есенен месец. Обикновено е около 20 градуса. Тъй като зимата е топла, есента настъпва някак неусетно. Ноември е мек и топъл с температури около 16 – 17°C.

Окинава. Разположени в най-южната част на Япония, островите Окинава имат много влажен тропичен климат. Тук температурите през цялата година са над 19°C, но все пак има разлика между различните части от годината. Кога е най-доброто време за туризъм в Япония? Като цяло е много трудно, дори невъзможно да се определи момент от годината, който да е най-подходящ в цялата страна. Например на остров Хокайдо в северна Япония е най-приятно през летните месеци юли и август. През останалата част от годината може да е твърде хладно. Тази красива страна често страда от яростта на природата. Първо трябва да споменем земетресенията. Те са чести и силни. В Япония пътищата, мостовете и сградите се строят така, че да устояват на много силни трусове. По-силните трусове, които Япония помни са: Кобе – 6,9 по скалата на Рихтер (1995 година) и Токио/Йокохама – 8,3 по скалата на Рихтер (1923 година). Освен тези има хиляди други – едни по-силни, други по-слаби. Около 20% от земетресенията в света, които са по-силни от 6 степен по скалата на Рихтер се случват именно тук.