Expo World

Целият свят в едно изложение

Българският отбор на трето място в света в състезанието „Социални иновации“

Джуниър Ачийвмънт България и NN България наградиха победителите в шестото издание на международното състезание „Социални иновации”

Джуниър Ачийвмънт България и лидерът в застраховането и осигуряването, NN България, наградиха победителите в шестото издание на международното състезание „Социални иновации” (Social Innovation Relay). Връчването на наградите се състоя на специална церемония в новия клон на NN България в търговски център The Mall – София.

„Социални иновации” е световно състезание, в което ученически отбори от 10 страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. Учениците, инициирали „Hear the world“, достигнаха до победа, след като преодоляха конкуренция от общо 314 отбора и над 1000 ученици, включили се в националните кръгове на конкурса. По време на състезанието участниците бяха напътствани от 15 служители на NN България, които ги обучаваха да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат в социално отговорни предприемачи.

 

Учениците Димитър Джангозов и Теодор Жеков от ПМГ Димитровград с преподавател Живка Ненова и Стоян Гечков от НТГ Пловдив с преподавател Огнян Димитров спечелиха състезанието в България със своята идея – „Hear the world“. Тя представлява мобилно приложение в помощ на хората със затруднения в слуха, което разпознава популярни звуци като позвъняване, аларми, звук от печка и т.н. Това става чрез задействане на светлинни сигнали и вибрация, които уведомяват човека.

На второ място в българското състезание се класира идеята на дамския отбор Bright Future от ПГИУ Русе – Даяна Величкова, Джулия Здравкова, Габриела Фердинандова и Жанита Рафаелова. Момичетата разработват система, насочена към туристите в планината – устройство под формата на гривна, целящо да намали инцидентите, в които хората се загубват или не могат да извикат помощ вследствие на лоши климатични условия.

 

На трето място е отборът на Иммануелла Бусари и Ненко Илиев, Let’s compete от ЕГ „Гео Милев“ Добрич. Отборът разработва сайт, който събира информация за всички олимпиади, състезания, инициативи и събития за ученици. Чрез него младежите могат да се информират какво предстои във всеки град, да се регистрират, а впоследствие да разберат й класирането си.

 

Победителите от трите отбора бяха наградени от главния изпълнителен директор на NN България Николай Стойков в новия клон компанията в The Mall – София. Заедно с изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, г-жа Милена Стойчева, двамата поздравиха победителите за иновативните идеи и успеха на отборите им.

 

Идеята на българските ученици от отбора-победител „Hear the world“ получи възможност за участие на международния финал на престижното състезание – Social Innovation Relay и спечели и трето място на европейското състезание, като се пребори с опоненти от цял свят. Шестото издание на състезанието събра 10,000 ученици от 10 страни: България, Чехия, Гърция, Унгария, Япония, Холандия, Румъния, Словакия, Сингапур и Испания.

 

„Чрез страстта, с която развиват идеите си, младите предприемачи успяха да предадат на нас – техните ментори, своите заряд, ентусиазъм и вдъхновение. Благодаря на всички колеги, които отделиха от времето си, за да споделят с децата своите знания и опит. Гордея се с постиженията на младежите и се радвам, че чрез партньорството си NN и Джуниър Ачийвмънт им помагат да превърнат идеите си в истински бизнес начинания, които в същото време помагат за разрешаването на конкретен социален проблем.“, сподели Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България.

 

„Поздравявам бизнес-доброволците от NN за ангажираното участие в менторството на ученическите екипи. Резултатите не закъсняха – ето че тази година българският отбор се класира в една от трите челни позиции и на европейския финал на състезанието. Щастлива съм, когато заедно с партньори с визия, каквито са NN България, изграждаме реална връзка между образованието и бизнеса“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

 

„Социални иновации“ ни научи, че екипната работа е най-важна, защото разпределението на задачите ни помогна да се справяме със сроковете и с големите обеми информация, които трябваше да проучим и подготвим. Радваме се, че нашият проект, както и проектите на останалите участници в състезанието, могат да допринесат за реално подобрение на живота на хората.“ – споделя Димитър Джангозов от отбор “Hear The World”.

 

За NN

 

NN Group е компания за застраховане, пенсионно осигуряване, управление на активи и банкиране със силно, предимно европейско присъствие, с 15 милиона клиенти в 18 страни. Акциите на NN Group се търгуват на фондовата борса Euronext в Амстердам и са част от основния борсов индекс AEX 25 на най-големите холандски компании.

 

В България NN Пенсионно осигуряване и NN Животозастраховане помагат на над 385 хиляди индивидуални клиенти да планират финансовото си бъдеще, както и на над 300 корпоративни клиенти да осъществяват програми за мотивиране и ангажиране на служителите си. NN предоставя финансови решения и консултира своите клиенти за управлението на личните им финанси в пет области: инвестиционно, пенсионно, застрахователно, данъчно и наследствено планиране.

Уеб сайт: www.nnbulgaria.com

 

 

За Джуниър Ачийвмънт България

 

Основана през 1997 г., Джуниър Ачийвмънт България е член на организацията Junior Achievement Worldwide (www.ja.org) и нейното регионално подразделение Junior Achievement Europe (www.ja-ye.org). Джуниър Ачийвмънт е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух, чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25-годишна възраст. Мисията на Джуниър Ачийвмънт България е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си.

Уеб сайт: http://www.jabulgar