Expo World

Целият свят в едно изложение

Емоционална среща с Шекспир под звездите на Паталеница

В селския двор през лятото идват от 300 до 500 човека, омагьосани от Шекспировите текстове

Точно както Шекспир е представял пиесите си, на открито, под звездите, на символична театрална сцена, около която е разположена публиката участваща активно с реакциите си…

Точно така емоционално се случват и нещата в  пазарджишкото село Паталеница, защото снощи възпитаниците на  Шекспирова театрална школа „Петровден“ отново възпламениха публиката и й доставиха невероятно удоволствие в топлата юлска вечер с комедията „Дванайсета нощ”. Деца, младежи и по-възрастни хора от почти цялата страна се бяха събрали в двора на селското училище, за да се насладят на класическите текстове, интерпретирани по един модерен и атрактивен начин от прекрасните изпълнители. Веселбата беше неописуема!

Няма как да не се преклоним и пред огромното желание и амбиция на основателката на „Петровден“ Инна Церовска, която заедно със съпруга си, актьорът Христо Церовски, още през 1999 година поставя началото на представленията на открито. През всичките тези години и въпреки трудностите, които среща, тя не се отказва от идеята си да възпитава чрез изкуството и да съгражда един по-добър и одухотворен свят за децата. През тези години Школа „Петровден“ е създала не един и двама lеликолепни актьори, които вече се изявяват на голямата сцена.

Днес всички се впечатляват, че в селския двор през лятото идват от 300 до 500 човека, омагьосани от Шекспировите текстове. Публиката е привлечена от искреността на това, което се случва на сцената и искреното себеотдаване на прекрасните актьори, които си партнират чудесно с начинаещите членове на детската театрална школа и с колегите си от  театралния факултет в Guildford School of Acting към Университета Съри, Англия, с който школа „Петровден“ продължава успешното си сътрудничество.

Представлението е прекрасно не само защото е нетрадиционно, но защото е направено с чистота и искреност, които трудно могат да се видят на професионалните театрални сцени. Не пропускайте и второто представление, което е тази вечер, 23 юли от 21 часа, на откритата сцена  в двора на ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница. Входът е безплатен!

Ето и прекрасния екип, който тази година осъществява проекта „Дванадесета нощ“:

Мениджър – Инна Церовска

Режисьор – Тери Фендър (Англия)

Актьори: Благой Бойчев (Театър Реплика) – ОРСИНО — княз на Илирия, Мариана Бонева (Драматичен театър – Русе) – ОЛИВИЯ, Петър Митев – МАЛВОЛИО — домоуправител на Оливия, Таня Йоргова (Драматичен театър – Сливен) – ВИОЛА , Ивелина Колева – МАРИЯ — прислужница на Оливия, Александър Узунов (Драматичен театър – Русе) – СЪР АНДРЮ ЧИКЧИРИК, Стефан Димитров (Държавен куклен театър – София) – СЕБАСТИАН — брат на Виола, Севар Иванов (Младежки театър – София) – КАПИТАНЪТ — приятел на Виола,  Николай Желев (възпитаник на театралната школа към Младежки дом, студент в НАТФИЗ – клас на проф. Пламен Марков) – СЪР ТОБИ ХЛЪЦ — вуйчо на Оливия.

Членовете на Школа „Петровден“: Станимир Стоилов, Мартина Вълчинова, Гергана Петрова и Стоян Додников.

Трима от студентите от програмата за актьори-музиканти в Гилфорд са композирали цялостна оригинална партитура за пиесата, която свирят на живо.

включително традиционна средновековна лютня.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Вокални техники – Стере Майър (Англия, Училище за Драма – Гилфорд, Университет СЪРИ),

 

Сценично движение и пластика – Лора Уестън (Англия, Училище за Драма – Гилфорд, Университет СЪРИ),

 

Сценография и костюми – Теодора Лазарова, Инна Церовска,

 

Художествено осветление – Гьорги Георгиев – Антика,

Художествено осветление и звук – Анатолий Ставрев,

Техническо обезпечаване – Павлина-Калина Церовска и Самуела-Ивана Церовска.

Източник: Еuroplovdiv.com