Expo World

Целият свят в едно изложение

Осъден за лекарска грешка се явява в Апелативния съд

Делото за убийството на Галя е към своя край

 

Проблемът за лекарските грешки в нашата страна придоби особено големи размери поради липсата на контрол в лечебните заведения. Това води до безотговорност и немарливо изпълнение на службените им задължения както от лекарите, така и от останалия медицински персонал. Много показателен и типичен случай за доказана лекарска грешка е процесът за смъртта на 32-годишната Галина Нигохосян-Николова, която издъхна при рутинна лапароскопска операция на апандисит. Този процес вече влиза във финалната си фаза в Софийския апелативен съд.

 

Подсъдим по него е хирургът от „Пирогов“ д-р Виктор Попов. Лекарят е обвинен в това, че при операцията е наранил коремната аорта на младата жена и е предизвикал силен кръвоизлив, като след това се е е забавил с преминаването към конверсия и с това е причинил и смъртта на Галина.

Припомняме, че Софийският градски съд осъди на 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок  д-р Виктор Попов за смъртта на 32-годишната Галина Нигохосян-Николова. Д-р Попов е лишен и от правото да упражнява професията си за срок от 1 година.

Съдебното заседание по въззивно наказателно дело се проведе днес, 16 септември 2016 г., от 9.30 ч. в Софийски апелативен съд, Наказателно отделение, 3 състав. Делото е по повод протеста на Софийска градска прокуратура и на потърпевшите относно занижената присъда на хирурга от Пирогов д-р Виктор Попов.

По време на процеса защитата предяви следните искания:

1. Да се назначи нова съдебно-медицинска експертиза по делото, тъй като според тях налице са противоречия в предишните експертизи от досъдебното производство и назначените от Софийски градски съд.

2. Да се назначи нова съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на подсъдимия, който да докаже влияние на последващото му заболяване върху деянието.

3. Да се приеме като доказателство към делото решение на ИА Медицински одит от 2012 г. за наложено административно наказание на подсъдимия, глоба в размер на 500 лв., за това, че е използвал неизправен троакар в операцията.

Съдиите от Софийски Апелативен съд не приеха искането за назначаването на нови експертизи, и приеха като доказателствен материал документа за наложеното административно наказание от ИАМО на д-р Виктор Попов.

Държавното обвинение и частните обвинители поискаха отмяната на позоваването на ал. 4 на чл.123 от НК в присъдата, според която бе наложено занижено наказание на подсъдимия от Софийският градски съд – условна присъда.

Близките на Галя считат наказанието символично, а деянието – особено тежко, защото беше отнет живота на млад човек в разцвета на творческите му сили, от майчини грижи и ласки е лишено невръстното дете на пострадалата.

Веднага след трагичната смърт близки и приятели на младата жена издигнаха инициатива „Справедливост за Галя“. По време на процеса те носеха значки с лика на Галя.

 

Софийски Апелативен съд приключи делото, като оповести, че за решението си ще уведоми страните в законоустановения срок.

 Нашата общественост също ще бъде информирана за това своевременно, тъй като този престъпен случай със смъртта на една млада жена в разцвета на твореческите си сили предизвика съпричастността на цялото общество. Целта е в нашето общество да се създаде нетърпимост към немарливото изпълнение на лекарската професия, за да няма повече подобни случаи.