Expo World

Целият свят в едно изложение

София грейва пред НДК

Огромен светещ надпис с името на столицата на латиница грейна пред централния вход на двореца

Инсталацията е инициатива на Двореца за подобряване на градската среда и популяризирането на столицата.

Огромен светещ надпис с името на София, изписано на латиница грейна пред централния вход на НДК.

Целта на инсталацията е да подобри градската среда в столицата, с оглед предстоящото европейско председателство на България през 2018 г.

Откриването се състоя в навечерието на празника на София – 17 септември. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, които си направиха селфи пред надписа.

“Искрено вярвам, че този надпис ще се превърне в един от символите на София и в едно от най-посещаваните места, както това се случи с НДК. Вярвам, че ще помогне и за цялостното комуникиране на страната ни в контекста на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз. Това е и един специален подарък за всички в навечерието на празника на София”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

Инсталацията с буквите е само част от проекта за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК и следва примера на много други големи градове по света.

Инициативата на Двореца се осъществява в партньорство със Столична община.

 

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Инсталацията е с общ размер 120/500 см. Самите букви са решени в бял цвят, за да се открояват през деня, а вечер ще бъдат осветени в различни цветове, като има възможност да бъдат синхронизирани с фасадното осветление на централната сграда на Двореца, което променя цвета си по повод различни празници и каузи.

Буквите са изработени от поликарбонат. В кутиите са монтирани LED – RGB лампи, чрез които се постига еднородно осветяване на буквите през нощта. Светлината на всяка буква може да се регулира като сила и цвят индивидуално. Възможността за регулиране на цвета и интензивността позволява надписът да се превръща в отзвук на актуалните обществени събития.

Освен големия бял надпис, в горния десен ъгъл на основата има и цветен надпис „София” на кирилица, както и вертикален надпис „НДК”, който е изработен от метал. Осветлението е енергоспестяващо, съобразено с последните стандарти за опазване на околната среда.

Надписът е символ на интегрирането на съвременните технологии в една традционна градска среда.

Снимки Орлин Огнянов