Expo World

Целият свят в едно изложение

Безплатни прегледи за глаукома в 16 града на страната

Прегледите са част от Национална кампания „Право на зрение“

 

  • Проф. д-р Ива Петкова, Национален консултант по офталмология;
  • Проф. д-р Лъчезар Войнов, Национален консултант по офталмология;
  • Д-р Иван Вецев, Експерт достъп до лечение към Национална пациентска организация.

    Национална кампания „Право на зрение“ е мащабна програма за повишаване информираността за двете най-значими очни заболявания – катаракта и глаукома. Тази година кампанията е и част от дългосрочната инициатива на НПО – Университет за пациенти, в рамките на който стартира Факултет „Очни заболявания“.Всеки човек над 60-годишна възраст има някаква форма на катаракта. Между 72 хил. и 75 хил. души в България са диспансеризирани с глаукома. Тези данни съобщи проф. д-р Ива Петкова, която подчерта, че няма друго лечение за катаракта, освен оперативното. Проф. д-р Лъчезар Войнов, председател на Софийско офталмологично дружество, обърна специално внимание на високата социална цена, която имат двете очни заболявания, възможностите за лечение, както и на важността на навременната диагностика. Д-р Иван Вецев представи детайли около активностите в рамките на Национална кампания „Право на зрение“, а именно информационни беседи и безплатни прегледи, които ще се провеждат до края на годината в 16 града в страната. Обявен беше графикът за първите пет населени места – София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Хасково. По Кампанията ще бъдат обхванати и по-малки градове, в чиито райони достъпът до специализирана лекарска помощ е по-труден, като наблегна на необходимостта от насърчаване хората да посещават навреме офталмолог, както и да получават повече информация за двете заболявания и за съвременните възможности за лечението им. Д-р Вецев обяви и старта на Факултет „Очни заболявания“ към Университет за пациенти. В онлайн платформата има информация за очните заболявания, полезни съвети, симптоми, диагностика и лечение на катаракта и глаукома. Информацията в сайта ще се обновява постоянно.

 Организатори на Кампанията са Национална пациентска организация и Институт за здравно образование. Национална пациентска организация е най-голямото пациентско обединение в България и една от двете представителни организации за защита правата на пациентите в страната.

Институт за здравно образование е създаден през 2011 г. като неформална общност между медицински и немедицински специалисти, обединени от общи цели: да повишат общественото доверие към медицинската професия и обществената информираност за широк кръг заболявания, да подобрят емоционалната връзка между лекар и пациент.

Националната кампания „Право на зрение“ се провежда от 2011 г. благодарение на специалисти офталмолози от цяла България. Името на Кампанията идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на Световната здравна организация (СЗО), наречена „Право на зрение 2020“. Програмата е приета през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.

 По данни на СЗО в целия свят има около 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение, като в същото време ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. броят на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.

 

В България в рамките на кампанията „Право на зрение“ миналата година бяха прегледани близо 1000 души от различни краища на страната на възраст над 55 години. При половината от тях бе констатирано заболяването катаракта. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.

 

Катарактата е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и води до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“, но в риск са и хората над 55-60-годишна възраст.  Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно.

 

Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Средните стойности на вътреочното налягане са между 10-21 mmHg, а на налягане над 22 mmHg следва да бъде обърнато специално внимание. При вътреочно налягане между 30-40 mmHg рискът от развитие на глаукома нараства 40 пъти. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Според данни на Световната здравна организация глаукомата е втората основна причина за загуба на зрението по света след катарактата. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса.

 

 

Вземете незабавни мерки и направете консултация
със специалист при наличие на следните симптоми: