Expo World

Целият свят в едно изложение

София сред градовете с най-голям ръст на туристите

Над 40 държавни делегации и над 20 министри и ръководители на туризма от цял свят дойдоха в столицата ни

Ние се чувстваме в София като у дома си и сме тук, за да съберем наследството на миналото и да погледнем бъдещето чрез новите хоризонти на творческия туризъм и за това е нужна политическа воля. С тези думи  генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) Талеб Рифай откри церемонията, която даде старт на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в българската столица.

 

Мащабното събитие се организира от Министерството на туризма и специализираната Организация към ООН. В него се включиха над 40 държавни делегации и над 20 министри и ръководители на туризма от цял свят. Преди неговия старт, среща с ръководителите на чуждестранните делегации проведе и българският министър-председател Бойко Борисов.

 

„За да получим правото да организираме най-мащабното събитие за 2016 г. на СОТ, най-важна бе политическата воля за създаването на самостоятелно Министерство на туризма и определянето на сектора като национален приоритет“, каза министър Ангелкова. По думите й на това се дължат и резултатите, които отчитаме през тази година.

 

„България е малка държава, но ние също има какво да споделим. За нас, като държава с хилядолетна история и наследство, оставено от древни цивилизации, разкриването на потенциала на културното ни богатство е основен приоритет. Ние сме в топ три в Европа по брой открити артефакти и недвижими исторически паметници“, допълни министър Ангелкова.

 

Тя подчерта, че именно затова от създаването на министерството културно-историческият туризъм е водещ фокус в рекламната и маркетинговата политика на България като целогодишна дестинация. „Същевременно си даваме сметка, че живеем в ера на безпрецедентни технически открития и нововъведения. Много от тях трябва и могат да бъдат използвани в туристическата индустрия“, каза още министърът.

 

„‘През 2016 г. България отбелязва 40 години като член на СОТ. Конгресът е не само много добър начин да покажем пред света потенциала си като културно-историческа дестинация, но и да отбележим този юбилей“, каза министър Ангелкова и благодари лично на доктор Талеб Рифай за доверието и правото България да организира този фирум.

 

Мащабността на форума посочва важната роля на България в международния диалог в сферата на туризма, подчерта д-р Рифай. Той очерта три основни предизвикателства пред световния туризъм – как да помогне за опазване на културното наследство, как да създаде устойчиви стратегии и как да си партнира с твоческите индустрии. Роководителят на СОТ акцентира, че секторът има огромен потенциал, за да направи света по-добро място за живот и общуване между хората. През 2015 г. над 1,2 млрд. чуждестранни туристи са пътували по планетата. 7% от търговията и 30% от услугите в света са резултат от туристическите услуги. „Туризмът е отромна трансформираща сила и ние трябва да я включим в уникалните културни преживявания“, каза генералният секретар. За това според него творческите индустрии и техническите иновации имат много важна роля в съвременното общество.

 

Зам.-кметът на българската столица Дончо Барбалов също приветства участниците в конгреса и подчерта, че град с древна история като София може да предложи интересна разходка назад в миналото. Той съобщи, че през последните години в реставрация на туристически обекти тук са инвестирани 6,7 млн. лв., а ЮНЕСКО обяви София за творчески град на киното. Тя е сред топ 10 на градовете в Европа с най-голям ръст на туристите – 7% годишно, което през 2016 г. ще бъде надхвърлено.

В конгреса задочно се включи и Кармену Велла, еврокомисар по околна среда, морско дело и рибарство, който направи видеообръщение към делегатите и гостите. Той подчерта, че с помощта на иновациите могат да се открият много още възможности за развитието на съвременния туризъм.

 

Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм продължава утре, 30 ноември, от 9:30 часа в София Тех Парк.