Expo World

Целият свят в едно изложение

И у нас вече има линейка за недоносени бебета

Линейката е дарение от Аксон България – официален партньор на Милупа

Днес в Центъра за спешна медицинска помощ София (бул. „Васил Левски” №129) пристигна първата линейка за недоносени бебета в България. Линейката е дарение от Аксон България – официален партньор на Милупа, компания производител на млека за кърмачета и малки деца, към Центъра на спешна медицинска помощ София, чрез който ще се осигурява необходимият транспорт на нуждаещите се деца не само в София, но и на територията на цялата страна. Дарената линейка разполага и с кувьоз, за да посрещне нуждите на недоносените бебета. Всяка болница би могла да използва свой собствен кувьоз или да се възползва от наличното в линейката специализирано оборудване.

Събитието, на което присъства д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването в оставка, стартира с официално връчване на документите за линейката на д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ София.

 

„Благодарим на дарителите за хубавия подарък към Спешната помощ. До момента нямахме такава линейка, ще се грижим за нея – поддръжката и шофьорите са отговорност на Спешната помощ.”, сподели д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ София.

По време на последвалата пресконференция в Конферентна зала на ЦСМП София, водещи неонатолози дадоха информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане, данни за недоносените бебета, родени в страната през 2016 г., както и специфичните им потребности, които специализираната линейка за недоносени бебета ще посреща.

В областта на неонатологията започваме годината с нещо добро. Линейката не е просто мечта, а необходимост. Трябва да се продължи реализирането на проекта за развитие на спешната помощ и едно от нещата, за които трябва да се работи е такива реаномобили да се осигурят поне в големите центрове, какъвто е София.”, каза д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването в оставка. Д-р Шарков изказа своята благодарност към доц. д-р Ралица Георгиева, Началник на Клиника по неонатология в СБАЛ по детски болести, както и на д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология, като определи двете дами като двигател на дарението, реализирано от Аксон България.

„Мисията на нашата компания е да помагаме в грижата за малките деца чрез хранене. За Milupa недоносените деца се кауза и ние обръщаме голямо внимание на този проблем. Горди сме,че можем да помогнем на децата в България и региона. Бихме искали да даваме пример и ежедневно да подпомагаме родителите и медицинските специалисти, ангажирани с проблемите на недоносените бебета”, каза г-н Стелиос Теодоридис, Регионален Търговски Мениджър Основни пазари за Milupa.

 

„Ежедневно се срещаме с медици и знаем за тяхната болка и проблемите, с които се сблъскват. Вместо да направим голям брой малки дарения, ние избрахме да направим едно голямо дарение – оборудвана линейка за недоносени бебета, от която да могат да се възползват всички нуждаещи се”, сподели г-жа Анелия Луканова, Маркетинг мениджър Milupa в България.

 

Недоносените бебета са не просто по-крехки и мънички от децата, родени в термин, но са все още неподготвени за външния свят и имат нужда от специални медицински грижи и проследяване от широк спектър специалисти – невролог, кардиолог, ортопед, офталмолог, УНГ, пулмолог и други.

„Един от най-големите и сериозни проблеми за недоносените бебета е транспортът на новородените от една болница в друга – всеки го извършва, както може. Изключително съм щастлива, че и този проблем намери решение и първата линейка за недоносени бебета е факт”, сподели проф. д-р Боряна Слънчева, Национален консултант по неонатология.

Всяко десето дете в България се ражда недоносено. Основната цел е чрез даряването на първата оборудвана линейка за недоносени бебета в България да се даде още една възможност на малките герои да се справят в тежката битка за оцеляване, да се окаже подкрепа на техните родители и да се улесни работата на лекарите, които ежедневно се борят, официалната статистика за преждевременни раждания да не бъде толкова плашеща, както и максимално да избегнат рисковете и последиците за недоносените бебета.

За осигуряване на оптимални здравни грижи и проследяване на недоносените бебета, е необходима линейка, която да обслужва транспортните им потребности между здравните заведения и специализираните звена. Въпреки многобройните сигнали на родители и множеството благотворителни каузи с цел фондонабиране, такава линейка не беше достъпна до момента.