Expo World

Целият свят в едно изложение

Рупите още пазят духа на Ванга

Туристи от цял свят идват в това магнетично кътче от страната ни

Освен световната известност на Рупите заради българската светица – пророчицата Ванга, местността е атрактивна и с това,че е природна забележителност и е защитена зона. Разположена на около близо 100 хка земя над замлъкналия преди  1 милион години вулкан Кожух, тя е резерват на змии и над 200 вида птици – в това число и средиземноморски.Температурата на извиращата тук минерална вода е 71 градуса по Целзий. Обявена е за природна забележителност и защитена зона през 1962г.

 

В  Кожух едно светилище е разделяло две племена    Медите и Синтите. Тук се намира и много дълбока пещера с укрити съкровища и богатства. Но който е влязъл да ги търси, не е излязъл жив. Така поне мълви легендата.

За минералната вода едно от пророчествата на леля  Ванга гласи : „ В Рупите водата емного лековита. Става и за пиене и за лечение. Лекува всичко. Но не трябва да се продава, защото ще изчезне. За нея ще се заменят златни бижута. „

Рупите и целият комплекс  на пророчицата Ванга – гробът й и храмът „Св. Петка Българска”, построен в лето 1994-о, лежат върху древния град  Хераклея Синтика ( името на Херакъл и на тракийското племе Синти ). Това антично селище е създадено 300 г.пр.х от Касандър – той основава Солун и нарежда да бъдат убити Александър Македонски и жена му Роксана. Друга версия говори, че Хераклея Синтика е първият град с управител Александър Македонски, с прави улици и канали. В него живяли македонци, илири, елини.

 

Древният град е много известен и е бил предмет на близо 100 годишен спор къде точно се намира. Историци твърдят, че тук е убит един от престолонаследниците на македонския цар Филип Пети. Той имал двама сина – Персей и Деметрий. Персей се дразнел, че римляните проявяват апетити към тези земи. Деметрий толерирал това. Тогава Персей поканил брат си на обяд и го отровил. Но Деметрий бил силен и отровата не го хванала. За да го унищожи, брат му го удушил. Филип Пети бил много ядосан и искал да направи наследник свой племенник. Но умира. Така Персей идва на власт и с него приключва Македонската държава.

През 2002г. директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов, заедно с полицията, успяват да спасят каменне надпис на латински от началото на 4-ти век, който иманярите се готвели да отмъкнат. На тази плоча пише, че се възстановяват градските права на Хераклея Синтика. Така се установява точното местоположене на древното средище.

През 2007 г. започват разкопки. Намерени са лампи с еротично съдържание, маски, съдове за вино и зехтин, керамични съдове, калъпи за леене, чаши с изображения на бог Дионис.  Една от делвите е със запазен надпис – творба на Дионис. Наши, заедно с руски и немски специалисти предприемат геофизични проучвания. Днес вече се знае – градът на Македонксите царе Хераклея Синтика се намира в южната част на Кожух. Долу е река Струмешница – равно плодородно място с горещ извор, използван от синти и македонци чак до 4-ти в.сл.х. Някогашните хора разкопавали гьоловете с целебна термална вода с лопати. През 5 – 7-ми век дошли трудни години и местните хукнали да бягат към земите чак до днешна Италия.

  

                                                                                           Моника Тончева