Expo World

Целият свят в едно изложение

Глътка вино с истинско българско сирене в „Дома на виното“

Събитието, което достави на всички огромна наслада в студената зимана вечер е част от проекта TastyCheseTour

Няма по-добро мезе от истинското  българско сирене и чаша вино. Ако към тях се добави и питка, майсторена по стара рецепта, удоволствието ще бъде повече от истинско. Народът ни познава магията на тези продукти, които от векове присъстват на нашата трапеза. Без тях не минава нито един празник – годеж или сватба, кръщене или изискан коктейл. Но да се комбинират сиренето и виното е доста трудно. Необходими са познания, изискан вкус и тънък усет.

 

Виното и сиренето са създадени един за друг. Неслучайно навсякъде по света тези продукти са в основата на туризма за ценители.  Винените и кулинарни турове привличат паралиите от много страни. За тях е истинско удовоствие да посетят местата  с традиции в този туризъм – Испания, Италия, Гърция, Малта. Да се насладят на красивата природа, историческите места и в същото време да се потопят в един непознат за тях свят.  В мандрите и избите  виждат как се приготвят тези продукти, хапват и пиват до насита, а след това отнасят със себе си от тези деликатеси.

За българина  сиренето и виното са традиционни храни. Поколения наред са имали на трапезата си чудесно сирине и и истинско вино. Днес, производителите на българско вино, сирена и кашкавали имат още една прекрасна възможност за развитие на своя бизнес. Ве само да произвеждат, но и да посрещат наши и чужди туристи в своите мандри. Така ще им покажат истинския живот сред природата, ще им позволят да опитат натурални, екологично чисти продукти, и ще повишат добавената стойност на своя бизнес.

Истинското сирене зрее 45 дни. Правим гопо  традиционни технологии, с мляко, което сами произвжедаме.  Солта е единственият консерват, който ползваме.  Кашкавалът зрее 5-6 месеца”  Това обясниха от мандрите Александрово, Халище и фермите ЕА и Рашково на дегустацията българските сирена и вина на 7 декември в Музея на виното в София.

Присъстващите журналисти, туроператори, консултанти, с удоволствие опитаха от богатия избор сирена- козе, краве, овче, биволско. И разбира се, от невероятно вкусния кашкал от овче мляко.

Специалистите обясниха, че при дегустацията има определени правила. Започва се с прясното сирене, след това идва ред на бялото саламурено сирене, кравето и овчето.

Енолозите разкриха тайната на дегустацията на вината. И там също трябва да се спазват определени правила. Започва се с бяло, розе, червено. А към всяко вино ценителите предпочитат иш определени сирена и кашкавали.

Събитието, което достави на всички огромна наслада в студената зимана вечер е част от проекта  TastyCheseTour. Една от целите на проекта е да се представят на национално и международно ниво предимствата на автентични български продукти като мляко, сирене, вина и така да се привлекат туристи в селските региони, обясни Яна Гочева, ръководител на проекта, който се изпълнява в партньорство между Персонал Консулит  и Хранкооп.

За целта се организират различни информационни събития, фестивали, дегустации, фермерски пазари., разработват се нови туристически маршрути.

 

Не на последно място демонстрациите и разказите за процеса на производство на български сирена ще даде възможност на повече хора да се запознаят  с тази стара традиция и да я съхранят за поколенията.

В Дома на виното човек наистина усеща омаята на отминалите времена. Тук, на 6 метра под земята, целогодишната температура е 16 градуса, а между стените откриват ексозиции от 19 български производители от всички лозаро-винарски крайща на сината.

Към избата има и магазин, откъдето могат да се закупят вина на цена на производители.