Expo World

Целият свят в едно изложение

Китайци обявиха наш щанд за най-добър

Народни танци и козметика от розово масло плениха посетителите на културния панаир в Шенджен, побратименият на Пловдив мегаполис

 

Награда за добре организиран щанд получи вчера, 15.05.2017 г., Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ в Шенджен. Организаторите на Международния панаир на културните индустрии връчиха ценния приз на Сабина Попова, представителят на Асоциацията в побратимения на Пловдив 20-милионен китайски мегаполис. Г-жа Попова показа как един човек, с малко помощ, може да представи добре държавата ни на форуми в чужбина, коментира Ангел Христозов. Председателят на БКАБР е изключително впечатлен и от жеста на Чангцинг Джанг, председател на департамент „Китай“ на Асоциацията. Г-н Джанг пое самолетните билети и разноските по престоя в Шенджен на 3 прекрасни момичета от Пловдив и Светослав Енчев, председател на студентския съвет на Пловдивския университет, които очароваха посетителите на панаира с кръшни народни хора и танци. Носиите бяха осигурени от екипа на българското посолство в Пекин. Дори заместник-кметът на Торонто отдели време, за да се наслади на българските ритми. Много китайци се възползваха и от възможността да купят българска козметика от розово масло, докато разглеждаха снимките от изложбата „Традиции“, предоставена от Министерството на външните работи и рекламните постери на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.    

 

 

Медиите в Шенджен запечатаха на първите си страници колорита на българския щанд. Името на Пловдив и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие бе често повтаряно през изминалата седмица не само от пресата, а и в речите на представители на община Шенджен. Общината бе домакин на първата конференция на международните отдели на побратимените градове, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещо развитие на отношенията между страните. По време на форума г-жа Попова в кратко експозе представи съвместната дейност на Пловдив и Шенджен. От името на инж. Иван Тотев, кмет на община Пловдив, тя поканифолклорни трупи от Шенджен да се включат през август впрочутия Международен фолклорен фестивал, част от проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″. Тя припомни, че Пловдив ще бъде домакин през 2017 г. на срещата на областните управители в рамките на инициативата за сътрудничество между държавите в Централна, Източна Европа и Китай „16 + 1“.

 

По време на конференцията стана ясно, че отношенията между побратимените градове Пловдив и Шенджен са едни от най-активните, благодарение на офиса на БКАБР в китайския мегаполис.

 

Сабина Попова организира и среща на Светослав Енчев с международния екип на Шендженската политехника, която Асоциацията побратими с Пловдивския университет. Основната тема бе обмена на студенти.