Expo World

Целият свят в едно изложение

Усети града

Младежи представят културното наследство на Пловдив
в интерактивни маршрути за зрящи и незрящи

Градското културно наследство на Пловдив ще се представя пред зрящи и незрящи от младежи, които ще бъдат подготвени да реализират 3 интерактивни маршрута на 3-и, 13-и и 18-и юни. Информацията бе оповестена днес по време на пресконференция за представяне на проекта „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут”, финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”. Организиратор на инициативата е Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор”, която работи в партньорство с Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и с Националния център за рехабилитация на слепи – гр. Пловдив.

 

Участниците в трите интерактивни мартрута през м. юни ще бъдат предварително подготвени по време на специализирано обучение за водачи, което ще се проведе от 31 май до 2 юни включително в сградата на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Костаки Пеев“ №21. Бъдещите водачи ще бъдат ангажирани с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до градското културно наследство на Пловдив. Желаещите да се включатв обучението, могат да се запишат за него до 29 май, понеделник, на следния линк: https://goo.gl/forms/n0uwpQAPfIRDVbdc2

 

В обучителната програма са предвидени и лекционни, и практически занимания. Членове на Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив също ще се включат в обучението, за да дадат насоки за работата с незрящи, обясни Галина Петрова, експерт от НЦРС.

 

Възможностите за включване на интерактивните обиколки в туристическите маршрути на Община Пловдив коментира Гено Дойков, специалист „Маркетинг и реклама на дестинацията“ от Общинско предприятие „Туризъм“.

 

От началото на годината Община Пловдив стартира няколко проекта за гражданска активност, „Усети града“ е един от тях. Дано постигне устойчивост, пожела Милен Гледачев от Дирекция „Култура и културно наследство”.

 

Интерактивните маршрути се преминават най-малко от двама души – единият е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи, които искат да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител, водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив – с докосване на паметници на културата, с вслушване в околните шумове.

 

За да могат да преведат своята публика – незряща или зряща, но със затворени очи, бъдещите водачи трябва да получат определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, като тези теми са заложени в обучението за водачи.

 

Маршрутите „Усети града” ще са отворени и безплатни за всеки. Подробности за часовете на провеждане ще бъдат обявени в страницата на организаторите: https://www.facebook.com/aceamediator/.  

 

Инициативата е продължение на научно-приложен проект „Усети града”, реализиран през 2014 г. от екипа на АКЕА „Медиатор” и студенти и преподаватели от специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, припомниха доц. д-р Добринка Парушева и доц. д-р Меглена Златкова от катедра „Етнология“  на факултета.

 

След приключване на проекта през 2014 г. екипът на АКЕА „Медиатор” реализира интерактивния маршрут няколко пъти в Пловдив. През 2015 година са разработени нови два маршрута – в село Аспарухово, обл. Варна, и в град Стара Загора. Те са съобразени със спецификите на пространството и представят местното културно наследство по нов начин.

 

Информация за проекта е публикувана и на сайта:

https://feelthecitytour.wordpress.com/