Expo World

Целият свят в едно изложение

“ХОТАЛИЧ” – 2017

Уникална историческа възстановка в Севлиево ще разкрие тайните на българските корени и ще ни пренесе през вековете

Hotalich 2017

ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО “ХОТАЛИЧ” – 2017 ще се проведе в Севлиево на 8 и 9 септември. Организатори са Община Севлиево, Историческия музей и Сдружение за исторически възстановки „Дукс Антика”.

Гостите на събитието ще станат свидетели на уникална за България историческа възстановка. За първи път в рамките на една мащабна реконструкция ще се съберат всички етноси, формирали българската нация и култура. Траки, скити, готи, хуни, римляни, славяни и аспарухови българи ще дефилират по улиците на града и ще демонстрират своите бит, култура, занаяти и войнски умения.

 

Всеки посетител е добре дошъл да се включи в шествието със собствено антично или средновековно облекло, изготвено според личните му познания и фантазия, както и да участва в конкурса за най-атрактивен костюм. 

В дните на фестивала гордите воини и техните народи ще вдъхнат нов живот на средновековния Хоталич – тайнственият град, чието име загадъчно проблясваше от преданията, а пазвите на Крушовска планина ревниво къташе в продължения на столетия.

Гладиаторски боеве и голямата битка на народите ще придадат допълнителен колорит на събитието, а в специалните школи за подготовка на деца, малките любители на историята и военното изкуство ще могат да опитат стрелба с лък и бой с меч. Гостите на фестивала ще имат възможността да се запознаят с Римското съдебно дело и медицина. Няма да бъдат пренебрегнати и почитателите на кулинарното изкуство, които ще могат да усетят вкуса на античността, който (макар и различен в много отношения от днешните ни разбирания) е все така изискан и предназначен да задоволява капризите на изтънчени познавачи. Ще се отдаде заслуженото и на Дионисий, който през септември е в своята стихия.

Историята ще бъде живо пресъздадена от времената на траките, римското нашествие и установяването на легионите, метаморфозите на империята, преселението на народите, докато се стигне до България на Кубрат и Аспарух. На едно място ще могат да се видят тракийски пелтасти, римски легионери, готски, скитски и хунски бойци и български конници. Воини, които в период от над 1000 години са се сражавали по бойните полета на Мизия, Тракия и Македония, за да ни оставят в наследство изобилие от археологически находки, култура и в крайна сметка, чрез гените си – себе си.

През двата фестивални дни духовете на предците ще витаят сред старите градски улички, тревожно ще се взират в хоризонта от стените на древната цитадела и ще нашепват истории за забравени времена, благодарение на участниците от „Дукс Антика“ – Свищов; „Мос Майорум Улпие Сердице“ – София; Втора Луцензианска кохорта към „НАР Кабиле“ – Ямбол; „Авитохол“ – Варна; „Гладиатори“ – група за антична фехтовка – София; „Ситалк“ – Пловдив; „Наследство на номадските цивилизации“ – Добрич; „Антична Тракия“ – Ямбол и др. А най-добрите български реконструктори, събирали овации и популяризирали историческото ни наследство по цял свят, ще си дадат среща в долината на река Росица, за да разкрият тайните на българските корени.

Финалът на двудневния фестивал на историческото наследство „Хоталич“ – 2017 е запазен за рок титаните от група „Конкурент“ и за момчетата от „Оратница“, чиято оригинална интерпретация на български и балкански традиционни мотиви, пречупени през електронните модерни стилове и примесени с вокалното майсторство на византийското църковно пеене ще завладеят сърцата на всички посетители.

 

ПОВЕЧЕ ЗА ХОТАЛИЧ: 

Средновековният град-крепост Хоталич, е един от най-добре консервираните и експонирани археологически обекти в България. Той се намира в най-западната част на Севлиевската планина т. нар. Крушевски баир и отстои на 4 км. северозападно от град Севлиево.„Късноантична и средновековна крепост Хоталич” е един от най-добре експонираните археологически обекти в България. През 1994 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.

 

През януари 2014 г. Община Севлиево успешно приключи изпълнението на проект по ОПРР „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост „Хоталич” на стойност близо 4 200 000 лв. Благодарение на него бяха реставрирани и консервирани североизточната крепостна кула, източната, западната и северната порти, „Болярска църква”, западна и източна църква, три средновековни къщи и бяха извършени инфраструктурни дейности. Всичко това, превърна мястото в любимо за севлиевци и гостите на града.

 

В резултат на трите десетилетия археологически проучвания на “Хоталич”, във фонда на музея сега има не само археологически, но и голям брой нумизматични находки. Най-голямата монетна находка, открита на обекта е съкровище от близо 3 000 медни монети тип “скифато”, които бяха открити в глинен съд. Сечени са предимно във византийската столица Константинопол през ХІІ и самото начало на ХІІІ в. Находки с такъв размер, особено в Северна България, са рядкост. Те свидетелстват за интензивния търговски обмен на Средновековна България и в частност на Хоталич, както с Византия, така и с други райони на българските земи.

 

Миналата година Община Севлиево беше удостоена и със Златен медал за исторически обект, успешно превърнат в туристическа дестинация, а отличието бе връчено на кмета д-р Иван Иванов в рамките на Международната туристическа борса “Вакация и СПА Експо”.