Expo World

Целият свят в едно изложение

Ваканция на сметището във Виена

Рзнообразна програма за малките посетители

MA 48 Sommerferienspiel für Kids auf der Deponie Rautenweg

Не навсякъде сметищата са приятно място за разходки, но във Виена депото “Раутенвег” е превърнато от общината в атрактивна дестинация. И тази година, в рамките на програмата “Ваканция и игри във Виена”, децата на възраст между 6 и 10 години могат да прекарат един интересен и изпълнен със забавления ден там. От 24 юли до 3 август служителите на общинския отдел “Управление на отпадъците” са подготвили разнообразна програма за малките посетители. Докато се возят с открито влакче из територията на сметището, те ще научат по забавен начин интересни факти за историята на сметоизвозването и сортирането на отпадъци във Виена, ще разберат как и кога от стара хартия се произвежда нова и много други любопитни подробности, които даже родителите им не знаят.

 Голяма част от територията на депото “Раутенвег” е озеленена и е превърната в истински дом за различни видове животни и птици. Децата ще видят редките планински кози от Пинцгау и патетата, които живеят там, а след това ги очаква нещо, за което си мечтаят почти всички малки момченца – разходка из сметището с истински боклукчийски камион. Естествено и момиченцата могат да се повозят на него. А накрая всички заедно ще поиграят на голф, но не с топки, а с изхвърлени предмети на боклука, например с някой гумен ботуш или стара гума. Целта е с тях да улучат някоя кофа за боклук например, но така че предметите да останат върху кофата.

Ареалът на депото обхваща площ от 600 декара и се използва като сметище от 1966 г. В неговата яма могат да се поместят 14 милиона кубически метра боклук, но от 2009 г. тук се приемат единствено пепел и шлака от виенските заводи за изгаряне на отпадъци. Битовите отпадъци не се извозват в депа, а се обработват термично. Освен това тук работи инсталация за рециклиране на едрия пясък, с който се обработват улиците през зимата, където напролет се докарва събраният в града пясък, пресява се, измива се и се подготвя за използване през следващата зима. 

Снимки  

 © MA 48/Matern