Expo World

Целият свят в едно изложение

Фермерски пазар Хранкооп на Интер Експо Център отваря вратите си на 7 и 8 ноември

Над 30 земеделски производители и занаятчии се включват във фермерски пазар по време на най-големите изложения в Интер Експо Център – Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд и Дринк, Сихре 2018.

Al. Nevski-0050

За първи път Интер Експо Център добавя и фермерски пазар към изложенията Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд и Дринк и Сихре 2018. Пазарът ще се проведе пред палата No. 5, до входа на метростанцията, в първите дваизложбени дни – на 7 и 8 ноември, а вратите му ще бъдат отворени за посетители от 10.00 до 18.00 часа.

 

Фермерският пазар е организиран от Кооперация Хранкооп – София и ще представи над 30 производители на плодове и зеленчуци, занаятчийски млечни и месни продукти, хляб и печива с квас, мед и пчелни продукти, гъби, билки и подправки, вина и сиропи, сладка и конфитюри, натурална козметика, бижута и аксесоари от дърво, кожа, керамика и др. Разнообразие от ябълки, круши, тикви и други сезонни плодове и зеленчуци ще бъдат предложени от Манастир Благовещение от с. Копиловци, Кюстендил, ЗП Снежана Коцева от Свищов и др.

 

Млечният сектор ще бъде представен от три ферми, регистрирани по Наредба 26: силно популярните от фермерските пазари из страната Козеферма Халалица от с. Искра, Първомай, ферма Златно руно от с. Брестник, Пловдив и ферма ЕА от с. Мировяне, София, които предлагат занаятчийски продукти от краве, козе и овче мляко. Ферма ЕА ще представи и сурово-сушени продукти от телешко месо, а колегите им Даневи и Ко. – бавно печено свинско месо с билки. Ферма Странджа ще се представи с пастети, бульони и др. от конско, телешко и биволско месо.

 

Хляб и печива с квас допълват необходимата кошница за всеки потребител. Изключително качество и разновидности на хляб от лимец, ръж, спелта, пшеница и безглутенови брашна. Към тях добавяме и три кулинарни ателиета със сурови сладкиши, кремове, бонбони.Освен в пресен вид, земеделските продукти ще се предлагат и в преработени изделия като мариновани гъби шийтаке, лютеници и туршии, сладка и мармалади, вина и сиропи, ядково сирене и др.

 

Към фермерите ще се присъединят и три food truck-а – мобилни кухни, които готвят с качествени български продукти: Манджа ван, Barbecue Brothers Burning van и Grindhouse Skateboard Club.

 

Неотменна част от фермерските пазари Хранкооп са производителите на натурална българска козметика, както и приложници и занаятчии с изделия от естествени материали – кожа, дърво, керамика, стъкло и др. В богатството от предложения ще бъде включено и представянето на поредица от детски книги на Еко Кидс Пъблишинг.

Вече 5 години Хранкооп възражда кооперативния модел, чрез който малките производители на чиста храна не само оцеляват, но се и развиват изключително бързо и успешно. Първият фермерски пазар започва на 21.09.2013 г. на запустелия пазар на Римската стена в столицата. С участието на едва трима производители в началото, две години по-късно броят им е 30, а пет години по-късно – над 120. Хранкооп – София успешно разпространява своя модел и в други градове, където се провеждат фермерски пазари – Бургас, Варна, Добрич, Хасково и Банкя.

 

Почитателите на чистата храна, отгледана с грижа към природата и хората могат да открият тези продукти и на ежеседмичните пазари, организирани от Кооперация Хранкооп – София: Фермерски пазар Римската стена, всяка сряда от 15 до 19 ч. и всяка събота от 10 до 14 ч., Фермерски пазар Добрич, всеки четвъртък от 10 до 18 ч., Фермерски пазар Банкя, всяка събота от 10 до 14 ч.

 

По-подробно събитието можете да следите в неговата фейсбук страница:  Фермерски пазар Хранкооп на Интер Експо Център, 7-8.11.2018:https://www.facebook.com/events/1813373498761828/.