Expo World

Целият свят в едно изложение

Изкуство от шоколад

Или: Как да създадем най-сладката статуя на света

PIC 1

Шоколадът е съчетание от вкусове; предлага невероятни сензитивни изживявания и заради това всеки го обожава. Но шоколадът има още една важна характеристика – чрез него може да бъде създавано „най-сладкото“ изкуство. Буквално.

Доказателство за твърдението ни даде в Интер Експо Център шеф Мартин Шифърс от Великобритания. В последният ден на изложенията  МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД И ДРИНК, в чиито рамки с подкрепата на The Alimentaria Experience, се проведе събитието GastronomiX, световноизвестният шоколатиер представи своя креативен поглед върху възможностите, които сладкото изкушение дава.

Нужен е баланс…

Заедно с Ради Стамболов и Борислав Екзархов от българската Pastry Academy, шеф Мартин Шифърс изнесе пред препълнената със зрители зала своя майсторски клас демонстрирайки техники за обработване на шоколад, с които се създават… скулптури.

Усилия…

 „Ако се работи бързо, шоколадът се разтапя; ако се действа бавно – става чуплив“, разказа професионалистът, приготвяйки пластелина от шоколад, чрез което се създават скулптурите. Шеф Шефърс, който е един от най-добрите шоколатиери в света и е печелил два пъти Европейската купа по сладкарство, посъветва присъстващите да работят с малки количества, тъй като по този начин се постига така желаният краен ефект.

И търпение…

Оформяйки различни елементи от шоколад професионалистът даде и така важните насоки и съвети за темперирането. „Това е комплексна наука“, споделия опита си той. За да бъде правлно подготвен, шоколадът трябва да се загрее до 45-50 градуса; след това е нужно да се охлади, за да се постигне работна температура от 31 градуса.

Давайки почти безброй ценни съвети, шеф Мартин Шифърс разкри как се създава статуя от шоколад. С усмивка, в присъствието на  Ради Стамболов и Борислав Екзархов, шоколатиерът допълни: „за приготвянето на статуята пред Вас ни бе нужно едно денонощие. А довършителните „операции“ отнеха… още шест часа“.

Какво се случи по време на изложенията МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД И ДРИНК, ще откриете ТУК.