Expo World

Целият свят в едно изложение

Приключи втори сезон на програма BASE

Десет участника защитиха своите бизнес планове пред компетентно жури

На 17.12.2018 г. (понеделник) в комплекс „Етрополия” в гр. Етрополе програма BASE – Бизнес постижения за социално предприемачество на Индустриален клъстер Средногорие в партньорство с Фондация “Америка за България” и Посолството на САЩ в България, официално закри своя втори сезон на обучение по предприемачество, в който през последните дванадесет седмици всеки вторник двадесет и седем участници от региона  се събираха, за да черпят знания, да споделят опит и вдъхновение от успели български предприемачи  с цел  как да построят основите на своя малък бизнес в България.

Десет участника защитиха своите бизнес планове пред компетентно жури,  с председател от Стоил Димитров, зам.генерален директор „Производство“  „Елаците мед АД“, Надя Захариева, програмен директор “Развитие на частния сектор,”Фондация “Америка за България , Милена Христова,  заместник директор Човешки ресурси  към Елаците мед АС  и изпълнителен директор на Център за управление и професионално обучение ЕАД, /ЦУПО/, Дориана Басамакова, директор “Оценка и въздействие”, Тръст за социална алтернатива, проф. д.с.н. Цветан Давидков – ръководител катедра, Стопански факултет.

Две от наградите бяха осигурени  от Елаците Мед АД и Център за управление и професионално обучение /ЦУПО/.

 Идеите на участниците се простираха от център за ранно детско развитие, психологическо консултиране и логопедична дейност,лятна  езикова школа и занималня за децата, бутикова сладкарница, производство на млечни продукти,заведение за бързо хранене,шивашко ателие, цветарски магазин до транспортна фирма, счетоводна къща и комплексни услуги в областта на архитектурата, проектирането и  устройственото планиране.

Всеки участник, предстви своя проект пред компетентното жури в рамките на 6 минути, а след това авторите им отговаряха на въпросите  и изслушваха препоръките на журито.

Последва не леката задача на журито да класира представените идеи и да определи победителите, като ги отличи със следните  награди:  

– Поощрителна награда от 1000 лв.  за Мирослава Йотова и нейната идея за магазин, в който да се изработват различните букети – от бонбони, зеленчуци ,  плодове и цветя разбира се.

– Трета награда от 2000 лв. за бизнес идеята на ученичките от 9. а и б. клас на СУ „Хр.Ясенов“ : Виктория Лютакова, Йоана Якимова, Симона Борисова и Ивана Йотова с ръководител Петя Недкова    „Лятна езикова школа“ /English for children in summer/.

– Втора награда от 3000 лв. за Грета Вутева и представената от нея идея за „Център за ранно детско развитие с психологическо консултиране и логопедична дейност – „Детски свят“.

– Първа награда от 5000 лв. спечели проектът на 17-годишния Ивелин Николов – ученик в ПГ „Тодор Пеев“ гр.Етрополе, който е свързан с развитие на частно стопанство за отглеждане на животни и производство на собствена продукция.

Наградите на отличените връчи председателят на журито инж. Стоил Димитров -заместник-генерален директор „Производство“ Елаците-Мед АД.

Индустриален клъстер Средногорие раздаде и сертификати на всички участници за тяхната мотивация и активно участие по време на курса, както и изрази благодарност към всички ментори и лектори, които отделиха време и усилия да споделят професионалните си знания и опит с участниците. Бе изказана и благодарност към домакините, без които курсът и събитието нямаше да бъдат възможни –  заместник кмета на община Етрополе, г-н Стефан Борисов.

В закриващите си слова г-н Николай Минков сподели необходимостта от създаване на предприемаческа общност в Средногорието, която да се гради на партньорства между общини, бизнес и образование, да се взаимодейства и да бъде устойчива във времето.

Програма BASE цели да създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие в Средногорието и да насърчи хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес, както и се стреми да свързва хората с цел да създаде общност, която да се грижи за икономическото и социално развитие, както на региона, така и на страната.