Expo World

Целият свят в едно изложение

Проф. Чирков с Гранд При от Медицинските Оскари

Церемонията ще се състои на 10 май в хотел МАРИНЕЛА

Журито на петото издание на Медицинските Оскари единодушно реши – Гранд При за цялостен принос в медицината ще отличи постиженията на проф. д-р Александър Чирков.

Годишните награди NATIONAL MEDICAL AWARDS 2019 ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта. Церемонията ще се състои на 10 май от 20 ч. в балната зала на хотел МАРИНЕЛА, София, съобщава ВИП Комюникейшън.

Проф. Чирков е роден през 1938 г. в Лом. Завършва с отличие Ломската гимназия “Найден Геров“ в паралелка с усилено изучаване на латински език. През 1962 г. завършва с отличие и Висшия Медицински институт в София. В 1966 г. заминава за Германия да специализира при един от най-известните кардиохирурзи в Западен Берлин – проф. Бюхлер, като едновременно с това провежда в Берлинската Университетска Клиника задълбочени проучвания и опити в областта на мултиорганната трансплантация.

През 1970 г. е поканен от ръководството на Университетската Клиника по сърдечно-съдова хирургия във Франкфурт на Майн за научен асистент и организатор на секция по експериментална медицина към Клиниката.

През 1972 г. придобива специалност обща хирургия към Университетската Клиника по Обща Хирургия, а през 1973 г. е избран за главен лекар на Клиниката по Белодробна и Сърдечно- съдова хирургия. През това време продължава интензивната си работа в областта на миокардната исхемия и миокардните протекции – експерименти и клинични резултати, като докладите са публикувани в самостоятелен учебник. Поканен е от проф. Кристиян Бернард и изнася лекции в Кептаун. Изнася лекции и в Сидни по покана на проф. Райт.

През 1974 г. е избран за доцент на Университета Волфган Гьоте във Франкфурт на Майн.

През 1975 г. подготвя 24 млади специалисти, които получават званието си доктор. Бил е Chairman на много интернационални симпозиуми и е поканен за член на елитния европейския клуб по кардиохирургия в който участват само утвърдени специалисти със съществен принос в кардиохирургията.

През 1978 год. придобива специалност по белодробна и сърдечно-съдова хирургия. През 1979 г. е поканен да организира Клиниката по белодробна и сърдечно-съдова хирургия във Фрайбург заедно с проф. Юрст, който организира клиниката по кардиология.

През 1981 г. му присъждат професура по хирургия в Университета “Албрехт Лудвиг” във Фрайбург.

От 1981 до 1984 г. има възможност и подготвя над 150 специалиста на собствени разноски от България за работа в областта на кардиохирургията. Негови ученици са водещи специалисти, вече професори и директори на различни цинтрове и клиники в Германия (проф. Байздорф – директор на кардиохирургията във Фрайбург, проф. Елерт – шеф на кардиохирургията в гр. Вюрцбург, както и проф. Айгел – шеф на кардиохирургията в гр. Пасау).

Проф. Чирков създава българската школа по кардиохирургия и модерна кардиология, като неговите ученици в момента ръководят всички центрове по кардиохирургия в България. Продължава да възпитава още над 50 лекари в неговата област, както и целия медицински персонал на УБ “Света Екатерина”. Проф. Чирков е член на Европейския борд за белодробна и сърдечно-съдова хирургия, което му дава и право неговите ученици да бъдат признати и да могат да работят навсякъде в Европа, без да карат приравнителни изпити и тестове.

Проф. Чирков основава, изгражда и ръководи от 1984 г. най-модерната болница у нас за кардиохирургия.

През 1986 г. извършва първата успешна сърдечна трансплантация за целия тогавашен Балкански полуостров и Югоизточна Европа.

През 1988 г. за всички заслуги до този момент е удостоен с орден “Стара планина” І степен.

През 1989 г. проф. Чирков е избран за депутат във Великото Народно Събрание. През 2002 г. столичния общински съвет го удостоява със званието почетен гражданин на гр. София. През 2003 г. за висок професионализъм е удостоен с почетния знак “Лекар на България”.

Учредител е на няколко медицински асоциации, като на няколко от тях е и президент, член е на много европейски и международни асоциации в областта на кардиологията, белодробната и сърдечно-съдовата хирургия, както и на белодробната и сърдечна трансплантация.

Призьори от досегашните издания на конкурса са:
Акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Д-р Николай Петров, проф. д-р Ивайло Търнев, проф. д-р Владимир Данов, акад. проф. д-р Екатерина Титянова, д-р Радосвет Горнев от Болница Лозенец, проф. д-р Николай Габровски, проф. Григор Горчев от МУ Плевен, д-р Ивайло Христов от Медика Албена, д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Славомир Кондов, д-р Галинка Павлова от БЛС, акад. Дамян Дамянов, проф. Младен Григоров, д-р Иво Петров, доц. д-р Васил Каракостов, Проф.д-р Венцислав Цветков
от Болница ЕВРОПА, д-р Славомир Кондов, проф. д-р Георги Чернев, д-р Валентин Ангелов, доц. д-р Петя Димова, д-р Кр.Минкин, многопрофилна болница „Света АННА“ София, “Александровска болница“, ACIBADEM CITYCLINIC, МБАЛ „Токуда Болница София”, УМБАЛ „Сърце и мозък“ Плевен, NEO CLINIC, МЦ „Медика – Албена“, Очна клиника „Вижьн“ и др.

Повече информация в сайта на организаторите:   http://vipcompr.com

https://www.youtube.com/watch?v=QCcMlCvdzLU