Expo World

Целият свят в едно изложение

Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи

Има идеи неплатените такси да се събират от общините с местните данъци

„Огромен е интересът на обществото към промените, които в момента изработваме за подобряване на управлението на етажната собственост. Те трябва да доведат до по-качествена поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост“. Това каза в рубриката „Чети етикета” на БТВ  Гергана Благиева – директор на дирекция  „Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„В момента е отворена широка дискусия за промени в Закона за етажната собственост – все още не са готови текстовете, които да бъдат подложени на обществено обсъждане. До 15 април събираме предложения, които ще бъдат обсъждани за включване  към  новите текстове на закона“, коментира Благиева. Активността на гражданите е много голяма, всеки ден се получават по 10-15 предложения по темата. Голяма част от тях са свързани със санкции за неизрядните собственици и регистрацията на етажната собственост в общинските администрации.

Редица предложения са направени в подкрепа на идеята таксите  за управление и поддръжка, които са дължими и неплатени към етажната собственост, да се подават към общината, която да ги събира в последствие  заедно с местните данъци и такси. Всички получени предложения ще бъдат подложени на внимателна дискусия. В момента собствениците на имоти имат повече права отколкото задължения и е много трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на  общото събрание в  етажната собственост и  който не плаща дължимите такси за управление и поддръжка на общите части в сградата  и  гласуваните такси за  Фонд „Ремонт и обновяване“. Затова се предлага завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици. Ефектът, който търсим, е изпълнението и контролът  за изпълнение на правилата за управление  и поддръжка на общите части в сградата да се повиши, както и да се повиши ангажираността към собствеността. Освен към жилището, трябва да се полага необходимата  грижа и към общите части, които са дял от всяко жилището.

Има предложения да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, но това не е добро решение, обясни Благиева. По тази логика, живеещите на първия етаж трябва да бъдат изключени от поддръжката на покрива, но той е обща част и средствата за него се дължат от всички живущи. Затова ще търсим механизъм за по-справедливо разпределение на таксите в зависимост от етажа и дела в общата собственост, каза тя.

 В срок до 15 април 2019 г. на електронна поща:  zues2019@mrrb.government.bg могат да бъдат подавани предложения, експертни мнения и коментари за промени в разпоредбите на закона. Те ще бъдат разгледани и обсъдени при подготовката на изменения в закона. Направените предложения могат да се видят в създадения за целта регистър тук:https://www.mrrb.bg/bg/jilistna-politika/etajna-sobstvenost/promeni-v-zues-2019-g/registur-na-postupilite-predlojeniya/

Предаването може да гледате тук: https://btvnovinite.bg/videos/tazi-sutrin/cheti-etiketa-kak-da-sprat-skandalite-za-taksite-vav-vhoda.html