Expo World

Целият свят в едно изложение

Повече място за велосипедисти във Виена

Средата на май се очаква откриването на втората временна велосипедна алея по Ваграмерщрасе

 

 

В много градове по света, сред които  Берлин, Будапеща или Милано, през последните седмици бяха обособени допълнителни велосипедни алеи. Необходимостта от тях е очевидна, защото все повече хора се придвижват с велосипеди, особено по време на кризата, предизвикана от коронавируса. От 7 май по виенската улица Пратерщрасе, в посока от центъра към  външните граници на града, функционира временна велосипедна алея. Съществуващата алея по трасето е тясна и безопасното изпреварване по нея е много сложно. С откриването на временната велосипедна алея Виена се надява да се избегнат задръстванията.

Мярката ще остане в сила до края на лятната ваканция. Велоалеята е отделена от останалата част на улицата, по която се движат автомобилите, чрез разделителни елементи, което я прави безопасна и за най-малките велосипедисти. Пратерщрасе е важен велосипеден маршрут, тъй това е връзката с централната алея в Пратера и с Дунавския остров, където виенчани обичат да прекарват свободното си време.

 

Община Виена се съобразява с новите условия и създава допълнителни пространства за велосипедисти, защото спазването на дистанция е важно и на открито, за да се сведе до минимум рискът от зараза. Почти две трети от улиците в австрийската столица са заети от автомобили. В същото време проведените проучвания  показват, че в последно време значително повече хора използват велосипеда както средство за придвижване в града, а това изисква пространство и безопасни маршрути. „Повече място за всички означава по-малък риск за индивида. Сега, когато пространството е по-ценно от всякога, имаме нужда от иновативни решения за по-справедливо разпределение на публичното пространство“, обяснява заместник-кметът на Виена Биргит Хебайн.