Expo World

Целият свят в едно изложение

Виртуални дни на кариерата – път към желаната работа

Близо 60% от българите се чувстват застрашени за работата си, а всеки трети търси нова

На 16 юни от 11 до 17 ч. ще се проведат седмите „Виртуални дни на кариерата“. Събитието дава възможност – само срещу безплатна регистрация – всеки търсещ нова работа да разговаря онлайн с представители на предпочитани от него компании от цялата страна и опериращи в различни отрасли. (Кои са компаниите-участници на седмите „Виртуални дни на кариерата“ вижте на: http://virtual.careerdays.bg/bg/participants)

 

Безопасен, достъпен и ефективен, форумът не е просто иновативна добавка в портфолиото на най-големия организатор на кариерни събития у нас – JobTiger – но е и отличен начин за противодействие на кризата на пазара на труда в момента.

 

Числата са повече от алармиращи

Според проучване за ефекта от COVID-19 върху професионалния ни живот, реализирано през месеците април и май от Zaplatomer.bg и Paylab.com: 41% от хората у нас са започнали да работят от вкъщи, всеки трети е бил в платен или неплатен отпуск, 13 % са съкратените, а възнаграждението е намалено на 18% от запитаните. В резултат, 59% от българите се чувстват застрашени за работата си, а 35% от сънародниците ни обмислят търсенето на нова такава. (С цялото изследване може да се запознаете на https://www.zaplatomer.bg/analyses/rabotata-na-tri-chetvrti-ot-sluzhitelite-e-zasegnata-ot-pandemijata/50617?.)

 

Да намериш нова работа в кризата може да е предизвикателно

На нарасналия брой търсещи реализация на пазара на труда се противопоставя намалелият брой обяви за работа. През април тази година техният спад беше с цели 66% спрямо април 2019 г. Към 8 май 2020 г. данните бяха само малко по-оптимистични – отчетени са 53% по-малко публикувани обяви спрямо стойностите от началото на май 2019 г.

 

На преден план за все повече кандидати излиза въпросът – как да стигнат до среща с работодател, на която да покажат, че си струва точно те да бъдат наети. На „Виртуални дни на кариерата“ търсещите работа сами определят с представителите на коя компания да бъдат интервютата им. Определят и къде да са по време на самото събитие – у дома, в парка, в кафене… За участие във форума на 16 юни са необходими единствено предварителна регистрация и устройство, свързано с интернет.

 

 

Повече информация за „Виртуални дни на кариерата“ ще намерите тук: http://virtual.careerdays.bg/

 

Регистрирайте се на: https://app.brazenconnect.com/a/jobtiger/e/GW6ez

 

Информация за JobTiger: http://jobtiger.bg/about.php