Expo World

Целият свят в едно изложение

Създават традиционно българско меню

Вицепремиерът Марияна Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии обсъдиха създаването на традиционно българско меню

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии – Пловдив проф. д-р инж. Пламен Моллов обсъдиха създаването на традиционно българско меню. Основната цел на проекта е да се създаде професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Университетът е единственият с такъв профил на Балканите, който подготвя висши кадри за туризма. В него се обучават 660 студенти от цялата страна, а желаните специалности са 100% запълнени. В срещата участва и кметът на община Пловдив Здравко Димитров.

Министърът поясни, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в  хотелите и ресторантите в курортите. Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша. Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.

Проф. Моллов заяви, че създаването на национално меню за България би допринесло за развитието на туристическата инфраструктура и прилагане на модел за развитие на конкурентоспособен туризъм. Той допълни, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености  в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня, като неговите очаквания са менюто да провокира интереса на чуждестранните гости.

По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите и желание за посещение на конкретно място. „Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер“, поясни проф. Моллов.

Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта. Вицепремиерът предложи също да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.