Expo World

Целият свят в едно изложение

Издателство Жар Жанет Аргирова на Алея на книгата за пореден път

Богат избор от заглавия за всички

Издателство „ЖАР-Жанет Аргирова“ е създадено през 1991 г.

Освен няколко поредици за възрастни (научнопопулярна, историческа, езотерична, художествена), издателството създава две все по-популярни детски поредици. Едната – Световни приказки, е свързана с издаването на български на специфични за отделните страни приказки, представящи културата им с характерни за тях текст и илюстрации.

Втората поредица – Слънчеви вълшебства – запознава децата с приключенията на Слънчевата фея и нейните приятели, които носят духа на различните националности и утвърждават приятелството между всички хора на планетата.

 

 

Решат Екрем Кочу (1905–1975) е турски писател и историк. Изучавал е история в Истанбулския университет, където  по-късно работи като изследовател на Османския период.  Най-известният му труд е недовършената Енциклопедия на Истанбул, в която разказва много истории за града от османско време. Орхан Памук казва, че Решат Екрем Кочу е бил главният му източник на вдъхновение през детството. Той посвещава на Кочу цял раздел от автобиографичната си книга „Истанбул: Спомените и градът“.

 

Романът на Решат Екрем Кочу Кьосем султан е сред образците на историческия жанр в турската литература. Писателят е проучил задълбочено живота на една от най-могъщите жени в Османската империя и ни поднася жив и документиран разказ, в който често цитира очевидци на събитията.

Читателят се запознава с бита, порядките и културата в Османското общество,
с интригите и корупцията в държавния и дворцовия живот и с живота в харема – този
съвършено друг свят в пределите на Топкапъ… И в центъра на всичко е забележителната жена с много превъплъщения – красивата егейка Афро, която се превръща в Кьосем султан, хасеки султан и валиде султан, управляваща империята чрез синовете си.

Решат Екрем Кочу пише увлекателно, повествованието се лее плавно и леко, сякаш четеш приказка безкрай.

Книгата е издадена от издателство Жар. В каталога на издателството срещаме редица известни автори и техните произведения.

Поредица Класика ни запознава с малко известният у нас роман на Ги дьо Мопасан „Монт-Ориол“

Богатият парижки предприемач Уилям Андермат е в Анвалските бани, когато в земите на дядо Ориол е открит нов извор. Андермат вижда в това възможност за голяма печалба и концентрира всичките си усилия в създаването на нова лечебна станция. В това време съпругата му Кристиан, която е дошла да се лекува от предполагаем стерилитет, се сближава с Пол Бретини.

Любовта и сделките се преплитат в този наситен на събития роман.Мопасан разголва човешката природа и рисува един коварен, егоистичен и измамен свят, който се управлява от хладната пресметливост – как да получиш повече и да дадеш по-малко или как да спечелиш сърцата на жените с честни и не дотам честни намерения.

В този свят наградата на повярвалите в любовта е страданието, в което душата израства и става по-силна.

 

Еврейката от Толедо е стойностен и вълнуващ исторически роман, нареждащ се сред шедьоврите в жанра.

Много са заглавията, които през годините издателство предлага на своите читатели. Исторически романи научно фантастични, детска литература, каталогът е богат.

Издателство ЖАР – Жанет Аргирова развива две детски поредици, които стават все по-популярни сред малките читатели и техните родители: Поредицата „Слънчеви вълшебства” разказва за приключенията на Слънчевата фея и нейните приятели от цял свят. Красивите и одухотворени герои, създадени от българската авторка Любов Георгиева и оживели под четката на големия илюстратор Венелин Вълканов, въвеждат децата в един неповторим вълшебен свят и им показват, че любовта, добротата и приятелството могат да победят покварата, мъката и злото на планетата. Серията „Световни приказки” представя вълшебния фолклор на различните народи, а прочутите художници са създали едни от най-незабравимите изображения в детската литература. Поредицата помага на съвременните деца да се запознаят с приказния свят, който е белязал детството на техните родители, братя, сестри, баби и дядовци. В каталога на издателството се предлагат интригуващи издания на съвременни български и световни автори. Книгите на издателството може да намерите в книжарници „Хеликон“, „Сиела“, „Orange“, „Приятели“,“Bookpoint“, както и от онлайн магазина Store.bg

 

За контакт:

 

+359 89 5644810