Expo World

Целият свят в едно изложение

Научната общност търси решение за свлачищата

В Агенция „Пътна инфраструктура“ заседава кризисен щаб

В голяма част от територията на страната, в планинските области, по републикански и общински пътища и в населени места има активирани срутищни процеси. В Агенция „Пътна инфраструктура“ заседава кризисен щаб, който да очертае набор от дейности. Изпращат се покани до научната общност, за да може инженер-геолозите, геолозите, експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, от Минно-геоложкия университет и от УАСГ да присъстват при взимане на експертните решения как в дългосрочен план ще се минимизира рискът от срутища.

Това съобщи пред медии в Бургас днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

АПИ ще затваря превантивно пътни отсечки, където има опасност от тежки срутищни процеси в резултат от обилните валежи, температурни амплитуди или заради изветрели магмени или варовикови скали, информира заместник-министърът. Той обърна внимание, че в този период освен аварийни дейности по обрушване на скатове, други не могат да бъдат извършвани. В рамките на пролетните и летните месеци с наличния бюджет на агенцията ще бъдат изпълнявани обмрежвания, обрушвания, като ще работят и алпинисти. Сигнализацията на опасните зони ще бъде увеличена.

Вчера се отвори едната лента на АМ „Струма“ (бившата АМ „Люлин“) в посока София. Надяваме се с добрата организация, създадена още в първите часове при възникване на срутището, с алпинисти и машини, които извозват обрушения материал, движението и към Перник да бъде отворено днес в светлата част на деня. Там предстоят дълготрайни укрепвания.

Всички граждани, живеещи по Черноморието трябва да са спокойни – не може да се говори за воден режим. Дали сме изчерпателна информация по отношение на алтернативното водоснабдяване, което ще се извършва по нормални процедури по отношение на устройствените процедури и по реда на ЗОП, а не в авариен режим, така че Бургас и Варна да имат алтернативни водоизточници в дългосрочен аспект, каза Николай Нанков.

Ремонтът на компрометирания 40-километров участък от АМ „Тракия“ се разделя на два етапа. Затваря се първо отсечката от п. в. „Плодовитово“ до п. в. „Чирпан“. Днес се прави временна организация за движение. Магистралата ще бъде изцяло затворена, ще се използват обходни маршрути. Шофьорите да следят указанията на сайта на АПИ и на Пътна полиция, обърна внимание Николай Нанков.

Работата по първите 16,5 км трябва да приключи най-късно до 25 март, съобразявайки се с метеорологичната обстановка. Ремонтът ще се извърши по одобрени проекти и, убеден съм, с необходимото качество, въпреки съкратените срокове. Единствената пречка за изпълнение на срока са атмосферните условия. Необходими са 7-8 дни без валежи за полагане на двата пласта асфалт, останалите дейности могат да се извършват и при други метереологични условия. Срокът за ремонт на останалите 23,5 км е до Великденските празници.