Expo World

Целият свят в едно изложение

Кралство Саудитска Арабия – важен партньор на България

Вицепремиерът Марияна Николова разговаря с Н. Пр. Месфер Абдулрахман Ал Гасиб, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Саудитска Арабия

Останах силно впечатлена от амбицията и замаха на кралството, което иска да покаже своята богата история и природа и приветствам усилията, които полага правителството за развитието на туристическия сектор, който има ключово значение за устойчивото развитие на стопанството на всяка една държава. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н. Пр. Месфер Абдулрахман Ал Гасиб, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Саудитска Арабия.

Кралство Саудитска Арабия е изключително важен партньор за България, като оценявайки ролята и влиянието му  в регионален и глобален план, си поставяме за цел да развием взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за нашите две страни, информира министър Николова. По думите й имаме амбицията заедно да изградим устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като енергетика, инфраструктура, инвестиции, туризъм и др.

Вицепремиерът посочи още, че сред основните приоритети на българското правителство в областта на туризма е позиционирането на страната ни като висококачествена, целогодишна туристическа дестинация, като секторът се очаква да нарасне с повече от 40% през следващите 10 години.

Вярвам, че с посещението в Рияд успяхме да надградим нашето двустранно икономическо и политическо сътрудничество, коментира министърът. Според нея и в бъдеще може да бъде продължен нашият общ стремеж към привличането на инвестиции, обмяната на опит и добри практики, развитието на иновации и бизнес проекти, а гражданите на нашите две приятелски страни ще опознават все повече и повече всяка една от тях.

Посолството много желае сътрудничеството на двете страни да върви напред, за което има и политическа воля на най-високо ниво, коментира Н. Пр. Месфер Абдулрахман Ал Гасиб. Той посочи още, че се водят разговори за създаване на смесена комисия и по този начин ще има възможност да се задълбочи сътрудничеството в икономическите отрасли.  Посланикът изрази задоволство от посещението на вицепремиера Марияна Николова в Рияд, от проведените срещи и постигнатите споразумения, защото по този начин се предприемат конкретни стъпки за задълбочаване на партньорството между двете страни.