Expo World

Целият свят в едно изложение

С 63% повече обяви за работа през януари

В началото на годината вече се отчита двуцифрен процентен ръст във всички сектори

Първият месец на тази година приключи със значително увеличение на предложенията за работа, показва актуалният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. След като последните три месеца на 2020 година бяха белязани от траен сериозен спад, през януари 2021-а  наблюдаваме бързо възстановяване на всички сектори. Общият брой на обявите за работа у нас е нараснал с цели 63% спрямо предходния месец декември.

С отминаването на коледните и новогодишните празници и наличието на повече информация относно прилагането на противоепидемични мерки в страната, се наблюдава увеличаване и на броя, и на разнообразието на предлаганите работни позиции.

Във всички отрасли се отчита двуцифрен процентен ръст на публикуваните обяви

При най-засегнатия от пандемията сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ нарастването е двойно, с цели 99% спрямо декември 2020 г. Следващите отрасли с най-голям ръст са: „Строителство“ (85%), „Маркетинг и реклама“ (76%), „Търговия и продажби“ (73%) и „Производство“ (65%).

При останалите сектори увеличението на публикуваните предложения за работа е съответно: „Административни дейности“ – 64%, „Здравеопазване и фармация“ – 61%, „Счетоводство, одит и финанси“ – 61%, „Логистика и транспорт“ – 51%, „ИТ“ – 28%.

При  разпределението на обявите по сектори с най-голям дял продължава да е „Търговия и продажби“ (22%), следван от  „Производство“ (17%) и „ИТ“ (13%).

Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите е с повече от 50%, сочи още изследването на JobTiger

В София покачването е 58%, в Пловдив – 66%, във Варна – 79%, в Бургас – 71%, в Русе – 65% и в Стара Загора – 77%.

Дяловото разпределение на предложенията за работа във водещите областни градове се запазва както в предходните месеци. Общият брой на обявите от тези градове се равнява на 73% от предложенията в цялата страна.

Очакваме и през следващите месеци броят на обявите, публикувани във водещите сайтове за търсене и предлагане на работа у нас, да нараства.

Екипът на JobTiger ще продължи всеки месец да анализира тенденциите при предложенията за работа у нас.