Expo World

Целият свят в едно изложение

Министър Аврамова откри център за 24-часови грижи на възрастни хора с увреждания във Враца

Без кръгови кръстовища по скоростния път от Видин до Ботевград, автомобилите ще преминават безопасно през такива на две нива

Модерен социален център от нов тип поема грижата за 25 лица с увреждания, които досега бяха настанени в дом за лица с увреждания в с. Три кладенци, община Враца, и ще осигури достъп до социални услуги на още 20 лица с психични разстройства и 10 възрастни хора, които не могат да се самообслужват. Първият в общината център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване откри днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заедно с областния управител Малина Николова и кмета на община Враца Калин Каменов. Той е изграден по проект „Нова възможност за възрастни и хора с увреждания в община Враца“ със 100% безвъзмездна финансова помощ по управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност на проекта, който включва също два Центъра за грижа за лица с психични разстройства за пълнолетни лица и един Център за грижа за лица с умствена изостаналост също за пълнолетни лица, нуждаещи се от здравно-социални грижи, е малко над 2.2 млн.лв. В центъра ще бъдат разкрити 54 работни места, които ще се финансират по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

„Откриваме една дългоочаквана социална услуга в област Враца, защото бяхме длъжници на болните възрастни хора, които се нуждаят от постоянни грижи. Така даваме своя принос да подобрим живота на тази уязвима част от обществото, която има нужда от нашата подкрепа“, каза министър Аврамова. Тя поздрави община Враца за последователната си политика в социалната сфера и напомни, че в годините назад по ОПРР в общината са изградени пет социални институции, насочени към децата и младежите. „Със съвместна работа и в бъдеще ще имаме възможност да подкрепяме уязвимите групи от нашето общество“, подчерта министър Аврамова.

Няма да има кръгови кръстовища по новостроящия се скоростен път Видин-Ботевград, коментира пред медии министър Аврамова. Тя обясни, че първоначалният проект е предвиждал  изграждането на кръгови кръстовища с отбивки за всички населени места по трасето. „По мое настояване и с решение на премиера се препроектираха всички кръстовища в отсечката от Видин до Ботевград, които ще бъдат на две нива. Дори да се оскъпи малко проектът, смятам, че това е правилното решение, така че директното трасе да не бъде възпрепятствано от включване на превозни средства от населените места. Все пак строим скоростен път “, коментира регионалният министър.

Петя Аврамова подчерта, че развитието на Северозападна България е сред приоритетите на правителството, а целта е областите да догонят останалите региони  на страната. „Усилията на правителството са Северна България като цяло да догони Южна България като развитие. АМ „Хемус“ е „пътечката“, по която да дойдат инвеститорите. Тя е много необходима, защото видяхме, че АМ „Тракия“ съсредоточи всички инвеститори в Южна България. За Северозапада ключов е пътят Видин-София, който заедно с „Хемус“ трябва да доведе до привличане на инвестиции, осигуряване на работни места и повишаване стандарта на живот и доходите на хората.“, коментира министър Аврамова.

Работи се усилено и за подобряване на републиканската пътна инфраструктура в област Враца. Министър Аврамова напомни, че предстои да завърши започната през 2020 г. рехабилитация на пътя Мездра-Роман. За тази година е предвиден ремонт на пътя Паволче – Челопек – Люти брод, който ще се използва и като обходен маршрут, при строителството на пътния възел за Мездра.

През тази година ще се ремонтира и републиканският път през село Девене, който е в лошо състояние. В програмния период 2021-2027 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще търси европейско финансиране за изграждане на обходен път на селото. „Навремето така се е строило в България, че всички основни пътища минават и през населени места. В настоящето за всички големи пътни проекти планираме и обходни трасета, с които се заобикалят. Така например, строителството на пътя Мездра – Ботевград включва обходи на Лютидол, Новачене и Скравена, за да изведем тежкия трафик“, коментира регионалният министър .

По отношение на срутището в Искърското дефиле при Елисейна министър Петя Аврамова увери, че след разчистването и извозването на  хилядите тоново скална маса и обрушването на скатовете движението в дефилето е обезопасено. „Това е първата стъпка, която направихме. Продължаваме в дългосрочен план, имахме вече среща с научната общност, с висшите училища, БАН. Участъкът през Искърското дефиле ще подлежи на ежедневен мониторинг и ще се направи траен проект за укрепването му. Вероятно ще включва дълбоко анкериране и високоякостна мрежа с въжета, които да хващат по-малките камъни, защото големите няма как да бъдат спрени от мрежите. Срокът за изработка на проект е тази година“, обясни регионалният министър.