Expo World

Целият свят в едно изложение

Оживелите приказни герои на Мира Котева

Заедно с премиерата на първата си книга, актрисата отпразнува и своя 29-и рожден ден

Приказните герои оживяха в целия си магичен блясък на премиерата на първата книга на актрисата Мира Котева „Приказки с Мира“, която се състоя миналата неделя в Кино Кабана, гр. София, под наслов „Приказен следобед“.

Заобиколена от вълшебен декор и героите от приказките, Мира представи дебютната си книга с алтернативен прочит на класическата история за „Синята брада“ – първата от шестте приказки, включени в изданието: „Много често хората ме питат „Защо приказки?“. Още от малка приказките ме вдъхновяват да се боря за моите мечти и цели, и да вярвам, че чудесата са възможни. За мен беше истинско приключение да развия приказните герои чрез моя поглед и да ги превърна в любопитни персонажи с чувства и емоции.“, сподели Мира и разкри пред гостите, че въпреки, че като малка се е асоциирала с добрите герои в приказките, с времето е започнала да разпознава себе си и в лошите:  „Героите в тази книга не са черно-бели – те са пъстри и няма нищо страшно, ако от време на време се асоциираме и с тези, които не носят щампата на доброто. Понякога оставяме сянката да ни завладее, но в повечето случаи само така можем да подготвим платното за контраста на светлите и ярки цветове.“

Заедно с премиерата на първата си книга, актрисата отпразнува и своя 29-и рожден ден и отправи послание към гостите – да не забравят, че всеки нов ден е ново начало и шанс да пренапишат историята си: 

Актрисата и автор почерпи с торта всички гости и ориса с красиво послание всеки, който пожела да се сдобие с копие от приказното издание. „Апетитни“ ябълки от Злата вещица, омайни отвари за всяка болка – от стомашна до сърдечна и вълшебни коктейли с тайни съставки изостриха сетивата на гостите на събитието за магичните преживявания, които Орисницата Мира им бе подготвила. Във вълшебната програма участие взеха Красавицата-певица Петя Славкова и балет Дива денс, които поздравиха рожденичката с пленителен виенски валс. В ролята на Принца на Пепеляшка влезе Илин Папaзиян – Ninio, който разтуптя сърцата на дамите с вълшебния си глас и акустична китара. „Синята брада“ Веселин Полонов, под зоркото око на киевския бръснар Кирил Москотов от Head Hunters Barbershop, разкраси с острия си бръснач най-смелите мъже на събитието, решили да жертват врата и главата си, в името на приказките и неочаквано добрия край. Гостите се забавляваха в магичните кътове, дело на Надежда Червенкова от модно училище SITAM, снимаха се с роклята на Пепеляшка, утешаваха „Малката русалка“, която ронеше сълзи до сцената, превръщайки ги в морска пяна, а завладяни от спортни страсти, най-запалените футболни фенове залагаха колко точно е дълга синята брада, спускаща се от една от кулите до сцената.

Книгата „Приказки с Мира“ може да бъде намерена от читателите в книжарници Сиела и на сайта на проекта https://prikazkismira.com/.

Мира Котева е българска актриса, носител на престижната награда „Най-добра актриса“ на фестивала за късометражно кино „Virgin Spring“ в Колката, Индия (2018 г.) и номинация за „Най-добра изгряваща звезда“ на фестивала за късометражно кино в „Seoul Webfest”, Сеул, Южна Корея (2020 г.) за участието си в психологическия трилър „Имало едно време на Хелоуин“.

Родом от Благоевград, завършила „Театър и перформънс“ в университета на Хъл, Северна Англия. След завършване на висшето си образование се мести в Лондон, където няколко години е част от артистичната група „Да направим сцена“. С тях прави първите си крачки в късометражното кино.

Мира Котева е създател на проекта „Приказки с Мира“, който стартира онлайн, заедно с мениджъра и продуцент Антон Белев. Двамата записват видеа с приказки, прочетени от актрисата в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която има за цел събирането на средства за образование и развитие на деца настанени в социални институции. Заради любовта си към книгите, Мира решава да продължи творческата си кариера, създавайки и книгата „Приказки с Мира“, в която предоставя алтернативен прочит на шест класически приказки: „Синята брада“, „Пепеляшка“, „Малката русалка“, „Снежанка“, „Румпелщилцхен“ и „Красавицата и звяра“, като запазва оригиналния сюжет, но развива в дълбочина героите, потапя ни във вътрешния им свят, техните страхове, желания и това, което мотивира действията им. Илюстраторк на книгата  е Николета Богоева.