Expo World

Целият свят в едно изложение

Лумпаровата къща в Мелник – красота, неподвластна на времето

Кацнала на високото, огрявана целодневно от слънцето предлага на гостите домашен уют и спокойствие

В богоизбрания град, както е бил известен в древността Мелник, облегнала се на една от прочутите мелнишки пирамиди, е кацнала Лумпарова къща. Еднозвездната къща за гости Лумпаровата къща е възстановка на една от най-интересните стари мелнишки къщи, наречена така по името на рода, който я е построил.

Лумпаровата къща има прекрасен изглед към града и отсрещните планински склонове.

Издига се върху склона на една от пясъчните пирамиди, в която са вкопани и двете й изби за вино. Кацнала на високото, огрявана целодневно от слънцето, Лумпаровата къща има прекрасен изглед към града и отсрещните планински склонове. Посетителите в механата спокойно могат да се наслаждават на подбраната колекция вина и прекрасната храна. Камината създава неповторим уют и атмосфера. Интериорната подредба е издържана в духа на старата мелнишка градска къща.

Всички предмети в механата са автентични и всички съдове за храна са авторска изработка от художник-керамик в стил сграфито.Отсядайки в къща за гости Лумпаровата къща, гостът може да вземе участие в различни дейности (в зависимост от сезона.)

 

Винарната навлиза цели 20 метра в скалата и една от малкото автентични природни забележителности на този прочут с вината си район.

Къщата разполага с 6 стаи, двойни и тройни – общо за 15 души.

Механата може да посрещне 25-30 гости, които да посрещне с домашто приготвените с екологични продукти ястия.

Скътан в югозападните склонове на Пирин, Мелник е най-малкият град в България. Обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей.
Климатът в Мелник е благоприятен за лечение на белодробни, бъбречни и ревматични заболявания.
Мелник е съчетание от невероятна природа- скали, скупчени около къщи върху хълмове, легендарна история, култура и вино