Expo World

Целият свят в едно изложение

Медицинският център в Тракия икономическа зона предлага иновативна профилактика за персонала на фирмите

Ще бъдат обслужвани и жителите на околните населени места

„Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ е стожер за инвеститорите, не само заради пътната и комунална инфраструктура, която предлага, но и социалната такава.“ С тези думи Областният управител на Област Пловдив Ангел Стоев приветства днес откриването на медицински център „Тракия Медикал – Марица“ – първият в страната, разположен в индустриална зона. „Тук ще бъдат обслужвани не само служителите на заводите в зона Марица, част от ТИЗ, но и жителите на околните населени места. Досега те получаваха добро препитание, а сега и социална, и здравна грижа. В скоро време ще бъдем свидетели и на първото общежитие в индустриална зона“, подсказа част от бъдещите проекти на ръководството на ТИЗ г-н Стоев.

 

Според заместник-кмета на Община Пловдив Стефан Стоянов откриването на МЦ е важна стъпка, която се надява да бъде последвана от градски транспорт и градска железница, свързващи Пловдив с различните подзони на Тракия икономическа зона. Това е начинът да се развиват устойчиво и равномерно градът и региона. „Над 25 000 са новозаселилите се в областта през миналата година – това е един малък град. Успешното развитие на ТИЗ дава по-добро качество на живот на хората“, смята заместник-кметът.

„Медицинското обслужване е продължение на социалната ни програма“, обърна се към присъстващите на откриването на „Тракия Медикал“ в зона Марица журналисти и мениджъри на фирми инициаторът инж. Пламен Панчев, основател и управител на Тракия икономическа зона. Той припомни, че преди 2 години в зона Раковски, част от ТИЗ, бе открит Център за професионално обучение, в който се квалифицират и преквалифицират не само работници от предприятията, но практически занятия с най-съвременната техника и технологии водят учениците от 5 професионални гимназии от областта. „В момента започваме и изграждането на детска градина в близкото с. Радиново за персонала на заводите в зона Марица“, посочи още инж. Панчев. Кметът на Радиново Трайчо Кардашев добави, че вече основите са поставени и до една година детската градина с физкултурен салон трябва да отвори врати.

„Тракия Медикал – Марица“ е не само първият в страната медицински център, обслужващ индустриална зона, но в него ще се прилага и нов стандарт в здравеопазването“, изтъкна д-р Васил Маргаритов. Специалистът по термография /неинвазивна диагностика с инфрачервена камера и специализиран софтуер/ е част от екипа на центъра. „Ще стъпим на иновацията – телемедицина с електронни здравни досиета на пациентите, което ще засили профилактиката на персонала“, посочи лекарят. Мобилността – възможност да се работи с различни здравни специалисти в зависимост от спецификата на рисковете от професионални заболявания, е друг от важните аспекти в дейността на новия МЦ. За първи път в страната ще се прави скрининг на персонала на фирмите за наличие на последствия от коронавируса, ще има и експресни тестове за COVID-19 с проба от слюнка.

Директорът на френската компания Schneider Electric Мария Топчийска подчерта, че те подкрепят инициативата още от нейния старт. „МЦ ще облекчи профилактичните ни прегледи, но най-вече ще засили превенцията на заболяванията на служителите. За нас, от „Шнайдер електрик“, е изключително важна иновацията, която предлага „Тракия Медикал“ – нов модел на здравеопазване. Дигиталните досиета, които ще са достъпни само за съответния човек, но ще предоставят обобщена здравна статистика на ръководството на фирмата, ще дадат възможност да се предприемат превантивни мерки срещу заболяванията. Така се надяваме да се намали и ползването на болнични“, каза още г-жа Топчийска.

Явор Николов, генералният мениджър в американската Sensata Technologies, посочи, че за тях е улеснение разположението на медицинския център буквално на метри от завода. Друго предимство е и възможността за партньорство не само чрез директни договори за медицинско обслужване, но и чрез фондовете за допълнително здравно осигуряване.