Expo World

Целият свят в едно изложение

Опасностите от високата скорост на движение

Приблизително 1,35 милиона души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия

На 21 ноември 2021 г. отбелязахме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включва в отбелязването на Деня, като отправя призив и към широката общественост за осъзнаване на мащабите на проблема и последствията от неразумното поведение на пътя.

 

До 2030 г. трябва да се постигне 50% намаление на дела на превозните средства, които пътуват над допустимото ограничение на скоростта. Това е една от глобалните цели поставена от ООН по отношение на безопасността на движението по пътищата. Именно скоростта на движение е и във фокуса на събитията, които се организират в целия свят за отбелязване на Деня през 2021 г.

 

През тази година ДАБДП постави темата за скоростта във фокуса на общественото внимание. През лятото, когато се предприемат най-голям брой пътувания, съвместно с големите вериги бензиностанции, бяха разпространявани информационни материали акцентиращи именно на последствията на високата скорост. В партньорство с един от най-популярните влогъри за автомобилни теми бе заснето и информационно видео показващо последствията от удар между автомобил и автобус при скорост от над 200 км/ч.

 

Несъобразената скорост е една от главните причини за настъпили тежки ПТП, както по света така и у нас. Доказано, увеличаването на средната скорост е пряко свързано, както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея. Според изследване на Световната здравна организация, всяко увеличение с 1% на средната скорост води до 4% увеличение на риска от катастрофа.

Всеки километър в скоростта на автомобила има критично значение при удар на пешеходец – 4,5 пъти е по-голяма да загине човек, ако бъде ударен от автомобил движещ се с 65 км/ч, отколкото при същите условия, но със скорост от 50 км/ч.

Скоростта се отразява както на времето за реакция, така и на времето необходимо на превозното средство да спре. Така например, при скорост от 140 км/ч, на технически изправен автомобил са нужни над 150 м спирачен път – разстояние, което се равнява на дължината на едно футболно игрище. При това само ако метеорологичните условия са добри, а реакцията на водача – мигновена.

Приблизително 1,35 милиона души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия. Между 20 и 50 милиона души по целия свят страдат от увреждания или трайни наранявания, в резултат от претърпени инциденти на пътя.

ДАБДП призовава всички водачи – оставете си време да спрете, като винаги поддържате безопасна дистанция и се движите със скорост съобразена с метеорологичните условия и правилата за движение! Нека не забравяме, че всички ние сме участници в движението и да бъдем отговорни, концентрирани и толерантни.