Expo World

Целият свят в едно изложение

Виенски музей среща отново Салвадор Дали и Зигмунд Фройд

Влиянието на бащата на психоанализата върху творчеството на ексецентричния испански художник

От 28 януари до 29 май 2022 г. посетителите на Долен Белведере във Виена могат да разгледат изложбата „Дали – Фройд. Обсесия ”, която е посветена на влиянието на бащата на психоанализата върху творчеството на ексецентричния испански художник.

Години наред Салвадор Дали е обсебен от идеите на Зигмунд Фройд и мечтае да се запознае с него.  Испанецът посещава три пъти Виена специално с тази цел, но не успява да се срещне с бащата на психоанализата. В публикуваната през 1942 г. автобиография Дали разказва, че с часове наред се е разхождал из Виена с надеждата да срещне Фройд. Докато разговаря на ум с него, художникът се вдъхновява от този град и изкуството, което открива там на всяка крачка. Първата и всъщност единствена среща между двамата е през лятото на 1938 г. в Лондон. Запознанството между двамата гении става благодарение на  английския меценат и колекционер Едуард Джеймс и австрийския писател Стефан Цвайг.

Изложбата във Виена, озаглавена „Дали – Фройд. Обсесия” е посветена на влиянието на основателя на психоанализата и неговите теории върху сюрреалистичното творчество на гениалния испански художник и за първи път представя творбите на Дали в този контекст. Изложбата проследява хронологично творчеството на Дали от момента, в който той открива Фройд за себе си, до тяхното запознанство в Лондон. Експозицията запознава посетителите  със сложните семейни отношения, отразени в неговото изкуство, след това с Мадрид през 20-те години на миналия век, когато сюрреалистът се запознава с идеите на Фройд в испанското издание на „Тълкуване на сънища“. Книгата оставя силно впечатление у младия художник. Тя му позволява да разбере собствените си фантазии, страхове и желания и го насърчава да ги предаде в образи. За него трудовете на Фройд са източник на сюрреалистичното му вдъхновение. Именно тези картини са показани показани в Белведере. Подбраните близо 100 картини, рисунки, предмети, фотографии, филми, книги, списания, писма и други документи проследяват почти маниакалната обособеност на Дали от идеите на психоанализата. Характерни за ексцентричния испанец са картините, където той използва двойни изображения. В зависимост от фокуса там могат се видят различни мотиви. Една от най-известните негови картини с двойно изображение, която също е включена в изложбата, е „Лебеди, отразени в слонове“ (1937). Тази картина използва елемента на отражение в езерото. Тук обаче нарисуваните лебеди виждат себе си като слонове, което засилва двойния образ и илюзията, типични за творбите на сюрреализма.

 

Снимки: Robert Bayer, Bildpunkt,