Expo World

Целият свят в едно изложение

6-и банково-финансов форум на Мениджър: ,,Бъдещето на парите“ – държавата и бизнесът на прага на големите промени

Рекордно високата инфлация се очакваше да ни доведе до края на ерата на ниски лихви. Но поради ред причини все още не сме прекрачили отвъд и цената на парите се запазва относително ниска. България трябваше заедно с Хърватия да въведе […]

Рекордно високата инфлация се очакваше да ни доведе до края на ерата на ниски лихви. Но поради ред причини все още не сме прекрачили отвъд и цената на парите се запазва относително ниска. България трябваше заедно с Хърватия да въведе еврото през тази година. Но поради ред други причини влизането ни в най-мощния валутен съюз все още не е реализирано. Инвестирането в акции и дялове набира популярност у нас, като в последните 2 години БФБ направи доста, за да раздвижи капиталовия пазар. Но поради ред причини банковите депозити и инвестициите в недвижимост все още са двете най-предпочитани форми на натрупване на богатство за българското общество.

 

Много неща, от които зависи безшумното функциониране на банково-финансовата система и съответно цялата бизнес среда у нас, се променят. Често извън ярките прожектори. На прага на граничния период на идващите големи промени списание „Мениджър“ ще проведе традиционния годишен банково-финансов форум „Бъдещето на парите“, на който уважавани професионалисти и експерти с дългогодишен опит ще коментират, дебатират и прогнозират по актуални теми.

 

Събитието, което се провежда за шеста поредна година, ще се състои на 17 октомври 2023 г. в „Интер Експо център“ София с начален час 9:30 ч. и е със свободен вход след регистрация, която може да направите тук.

 

Тази година програмата е богата и включва пет дискусионни панела, в които среща ще си дадат представители на финансовите институции, държавата и бизнеса. Най-напред подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Емисионно“ Андрей Гюров ще направи встъпително слово и ще коментира новите регулации и технологични възможности в сферата на разплащанията, както и ролята на Централната банка по поддържане на паричния баланс.

 

В първия дискусионен панел „Голямата макроикономическа картина“ гостите ще очертаят основните характеристики на глобалното парично предлагане в близкото бъдеще и каква политика трябва България да следва в тези икономически реалности.

 

Вторият панел е фокусиран над новите условия, при които бизнесът ще получава финансиране и как стремежът към по-високоефективна и щадяща природата икономика, на който Европа задава световния тон, ще променя начина, по който компаниите изготвят своите планове за развитие и отчитат резултатите от дейността си. Спазването на ESG нормите за управление, което обръща високо внимание на околната среда, общността и ефективността, вече оказва влияние на паричните потоци – като големите компании ще бъдат задължени да спазват редица нови изисквания, за да дават пример на останалата част от икономическата среда.

 

Голямата тема за влизането на България в еврозоната ще бъде обсъдена в третия панел. Очакваме министъра на икономиката Богдан Богданов да сподели подробности за начина, по който държавата ни се подготвя за този преход. Ще ви срещнем и с представители на хърватски компании, които могат от първо лице да споделят какви са основните предизвикателства и как въвеждането на евро в началото на 2023 г. в тяхната държава се е отразила на бизнес средата там.

 

Финансовите технологии ще бъдат разгледани в четвъртия панел. Какво е дигитално евро и каква е ползата от него, колко бързо навлизат в България банковите услуги в мобилните ни смартфони, какво е отворено банкиране и кой може да го използва у нас – всичко това ще бъде формулирано и развито от експерти в областта.

 

В пети панел „Инвестиционни стратегии в развитие“ отделяме ценно време и за инвестиционните стратегии днес и утре. Ще търсим отговори на въпросите как се осъществява баланс между риск и доходност в среда на висока инфлация и динамично променящи се условия, и какви са възможностите на инвеститорите от България за достъп до най-актуалните глобални инвестиционни пазари.

 

Накрая, но далеч не на последно място, даваме възможност за запознанства, разговори и дискусии в паузите на отделните панели, което е и сред най-ценните активи на събитията на списания „Мениджър“ и позволява хора на ръководни позиции и сходни интереси да разширяват кръга си от партньори.

 

Шестото издание на банково-финансовия форум „Бъдещето на парите“ е със свободен достъп след предварителна регистрация, която може да направите тук.

 

Генерални партньори са ProCredit Bank и  Payhawk.

 

Основни партньори са УниКредит Булбанк, MFG и VISA .

 

Събитието се реализира с подкрепата и на tbi bank, Lirex, Veeam, Sirma, EOS, JTI, Grant`s.

 

Институционални партньори са БСКФренско-Българска търговска и индустриална камара;  Германо-Българска индустриално-търговска камара, БАЛИП.