Expo World

Целият свят в едно изложение

Еврозоната ни чака, фискалният махмурлук все още е тук, а Тръмп може да е истинският „черен лебед“ – изводите от 6-ия форум „Бъдещето на парите“

За шеста поредна година списание ,,Мениджър“ проведе банково-финансовия форум ,,Бъдещето на парите“ на 17 октомври в Интер Експо Център в София. Откриването се осъществи в пълна зала със специалната реч на подуправителя на БНБ Андрей Гюров. „Ние сме като един […]

За шеста поредна година списание ,,Мениджър“ проведе банково-финансовия форум ,,Бъдещето на парите“ на 17 октомври в Интер Експо Център в София.

Откриването се осъществи в пълна зала със специалната реч на подуправителя на БНБ Андрей Гюров. „Ние сме като един футболен отбор, който е в края на сезона. Отбор, който никой не е считал за фаворит, но отбор, който с много старание е запазил своя шанс. Това е последният мач, който трябва да осмисли неговите усилия през сезона. Пред нас има само три възможности  – седим в съблекалнята, гледаме се в огледалото и се опитваме да съберем сили да излезем на терена или да станем победители като Ливърпул“, обобщи мнението си за влизането ни в еврозоната той. Според него една добра информационна кампания и съвестната работа на контролните органи биха предотвратили спекулата и биха ограничили опита за изкуствено вдигане на цените.

Дискусиите стартираха с първия панел за голямата макроикономическа картина, модериран от Таня Кръстева, главен редактор на списание „Мениджър“. ,,Наличието на стабилно правителство – и то такова, което да успява да налага реално реформи, а не само на хартия, е основното предизвикателство пред българската икономика“, заяви Евгений Кънев, доктор по икономика и управляващ съдружник на „Маконис“.

Експертите коментираха и горещия проблем от последните дни след началото на конфликта в ивицата Газа – повишаването на цените на петрола. Кънев отбеляза, че България има предимство, което не знае как да използва – дерогацията за руския петрол. „Отваря се ножица между цените, на които се внася петрола у нас, и цените на пазара. Позитивният ефект е за бюджета… Можем да развием и по-голяма конкурентност на пазара, който беше блокиран доскоро от една компания“, добави той.

Действията на централните банки и кампанията за повишаване на лихвените проценти, която те поведоха с най-бърз темп от десетилетия, е друга тема, която привлича фокуса на експертите. Даниел Дончев, CFA, изпълнителен директор и член на СД на ,,Експат Асет Мениджмънт“, посочи, че въпреки забавящата се обща инфлация, при базовата инфлация намалението е незначително, което означава, че пътят, който централните банки трябва да извървят, все още не е приключил.

Доц. д-р Красен Станчев, икономист и председател на УС на Института за пазарна икономика, определи като основна причина за случващите се събития фискалния махмурлук. „Докато имаме равнище на дълга между 83 и 84% в еврозоната, над 100% в САЩ и 300% в Япония, не може да се очаква политика на централните банки, която ще се справи с инфлацията“, изтъкна той.

Въвеждането на еврото категорично няма да доведе до повишаване на инфлацията и дори ще стимулира повишаването на доходите на населението, подчертаха единодушно дискутиращите в третия панел с тема ,,Ползите и предизвикателствата при въвеждането на еврото у нас“ – Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, Бранко Роглич, собственик на Орбико Груп, и Димитър Бранков, съветник на председателя на Българска стопанска камара.

Роглич бе категоричен, че приемането на еврото не е променило бизнес средата в Хърватия, като ако има някакви разлики, те са само в позитивна посока. Съветът му за българските му колеги при подготовката им е да следват правилата.

,,Изпуснахме да влезем в еврозоната на няколко пъти. Сега от основно значение ще е подготовката и консенсусът, вместо политически партии да се занимават с исторически теми, като националния празник, които са нерелевантни“, категоричен е Димитър Бранков. „За да се финализира подготовката за еврото обаче, ние се нуждаем от бързи законодателни промени и от по-ефективен парламент, който да ги приеме. Трябва да се ускори и информационната кампания. БНБ  и Министерството на финансите трябва да се заемат по-активно с тази роля“, добави още Бранков.

,,Инвестиционни стратегии в развитие“ бе темата на пети панел. Събеседниците отбелязаха като най-добрите в сегашната ситуация на световни кризи инвестициите във военната индустрия, природен газ и уран. „На практика светът се връща към атомната енергия, защото тя е най-защитена срещу аварии“, коментира Ивайло Пенев, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „ЕЛАНА“.

Участниците в дискусията се обединиха и около мнението, че в момента реалните лихви са на нива отпреди финансовата криза през 2008 г. В САЩ реалната доходност е 2,3%, в Европа е 2,5%. Връщаме се от неестествени нива на пазарите на отрицателни лихви към нормална ситуация, подчерта Николай Ваньов, CFA, финансист, управляващ директор „Инвестиции и търговия“  в „МК Брокерс“ АД.

Според тях обаче ,,има риск зад завоя“ и той се казва Доналд Тръмп, ако евентуално бъде избран за президент на САЩ. „Черният лебед“ за световната икономика няма да е войната между Израел и „Хамас“, а евентуалното избиране на Тръмп, прогнозираха те.

 

***

Генерални партньори: ProCredit Bank и  Payhawk.

Основни партньори: УниКредит БулбанкMFG и VISA .

Събитието се реализира и с подкрепата на tbi bankLirexVeeamSirmaELANA, EOSJTIGrant`s.

Институционални партньори са БСКФренско-Българска търговска и индустриална камара;  Германо-Българска индустриално-търговска камараБАЛИПИАНМСП.

Медийни партньори:  bTV Media Group , dir.bgБНТMoitePari.bg.