Expo World

Целият свят в едно изложение

Ичера – пленително селце в Балкана

Чистият въздух и прекрасната природа правят това място още по-пленително

Ичера е едно от най-прекрасните селца в Стара планина. Сгушено в пазвата на Сливенския балкан, то носи в себе си неподправена красота и някакво необяснимо спокойствие. Заедно с намиращите се в близостЖеравна, Медвен, Котел и Катунище, новата туристическа перла на този край е запазила уникалния революционен дух на древна България..

Възрожденската атмосфера на селото се усеща навсякъде.

Къщите в селцето са типичните за епохата на Възраждането и носят със себе си характеристиките на възрожденските къщи в Котел. Направени са изцяло от дърво, с големи и просторни чардаци. Дърворезбите по таваните и вратите са далеч от впечатляващи, на фона на тези в Копривщица например, но това, което е уникално за тях са огромните стаи, разположени така, че да се огряват от слънчевите лъчи целодневно, което ги прави изключително топли и уютни.

Чистият въздух и прекрасната природа правят това място още по пленително. Селото е заобиколено от гори и красиви поляни, изпълнени с ароматни билки, диви цветя и гъби. Ичера е подходяща дестинация за селски туризъм, която радва със страхотни гледки и десетки възможности за една страхотна почивка, както през зимата, така и през лятото. Пътищата в околността са подходящи и много приятни за колоездене и разходки, навсякъде има страхотни кътчета за пикник. В близост минават и три протока на река Луда Камчия, които са често посещавани от любителите на риболова и лова на раци. На единия от тях има изградени бари.

Селото се гордее и с красивата си църква „Свети Димитър Солунски“, издигната в далечната 1842 г. Паметник в центъра на селото пази спомена за опълченците и войниците, отдали живота си по време на Руско-турската освободителна война, националното обединение и Отечествената война.