Expo World

Целият свят в едно изложение

Радой Ралин вдъхнови Патриция Кирилова за нова сатирична поезия

Премиерата в сряда събира политици, журналисти и артисти  Нова книга със забавни картини от родната действителност, вдъхновени от политическата сатира на  Радой Ралин, представя журналистката и пиар Патриция Кирилова по повод празника на хумора и шегата 1 април. Премиерата на препращащото […]

Премиерата в сряда събира политици, журналисти и артисти 


Нова книга със забавни картини от родната действителност, вдъхновени от политическата сатира на  Радой Ралин, представя журналистката и пиар Патриция Кирилова по повод празника на хумора и шегата 1 април.
Премиерата на препращащото  към Алеко заглавие – „През Банкя до Харвард и назад“,  ще се състои на 3 април  в клуба на Art Hotel 158 в София. Политици, журналисти, общественици и хора на изкуството ще бъдат гости на събитието.
Освен със забавните си политически краткостишия, книгата е истинско произведение на изкуството с художественото оформление, чийто автор е художникът, писател, офицер и ловец Лазар Мурджев. Той и синът му Димитър са автори на провокиращата корица – колажи от протестти, на фона на новия Парламент, опаковани в найлон с балончета.
Популярни политици, лица от сцената и екрана, скандални имена от медийните заглавия са главни герои в новата творба. Темите в книгата са за безкрайните избори, за министрите и депутатите, които повечето време са на екрана, вместо на работните места, както и  скандалните столични и магистрални ремонти, Калинките и Гинките в политиката, арестите на кметицата на районна кметица и на популярни бизнесмени и т.н.


Ето част от краткостишията:
  • Избори безчет, а народът клет

надежда все таи, че макар и не светци,
ще са по-добри.
Но дали?

  • Калинки и Гинки България грабят,

а Лъвът наш заспал, незлоблив,
вместо да скочи като опарен
и юмрук върху тях да стовари –
чака някой братушка да го оправи
и бълнува насън: Победих!

  • Какво лошо певци и актьори да са депутати?

Но защо без акробати? Нали е цирк, егати ;)

  • Кой пак не разбра? Партията е една,
но с много имена. Все е далавера ;)
  • Министър да си в днешно време -работиш на екрана.

От заранта те почва Хекимяна, след туй си в Нова, 

вечер – при Цветана!
И за народа време не остана….

„Тези рими са вдъхновени от Радой, който преди повече от 50 години бе хокан за лютата си сатира, но днес думите му още по-ясно кънтят и по нищо не личи, че са писани за друга, тоталитарна епоха. Как ви звучат днес стиховете му:
„Абе, моме проста, кой ти даде поста?
Даде ми го вожда, дето ме оножда.“.

Колко познато, нали? Без значение дали днешните ни „пророци“  идват от Банкя или от Харвард. Позволихме посредствеността да бъде издигната на пиедестал и сега ще си понесем последствията“,  пише във въведението авторката. 

„Вероятно днес е нужно повече усилие и енергия, за да стигнат посланията до хората. Такава е нагласата на Патриция – търсеща, бродеща из нищетата на националния дух, из дефицитите на времето и овчедушието на дните ни. Колко странно е, че поезията, родена за метафори, чувства и аристократичност, днес се налага да звучи публицистично, иронично и цинично – за да стигнат, все пак посланията до повече читатели в това IT-време на нечетящите… Познавайки всяка педя от живота си и всичко наоколо, съвременният българин най-често е осквернен и отчаян от съдбата на страната си“, коментира в предговора Лазар Мурджев.

През годините, като експерт по културно-историческо наследство на България, журналистката организира инициативи за опазване на културното и историческото ни наследство. Сред тях са  промените на няколко закона, сред които и този за празника 24 май, като славянската писменост е заменена съвсем адекватно и исторически обосновано с българска.
Патриция бе инициатор за премахване на тюркския произход на Аспаруховите българи в официалните държавни сайтове,  като така бе прекратена историческата гавра с предците ни.
По време на премиерата на последната й  книга за Ковид 19 журналистката инициира събиране на дарения за довършване на безвредната и ефикасна българска Ковид-ваксина, създадена от екипа на БАН.
Патриция Кирилова е носител на престижни отличия за родолюбие и Будителски дух, връчени от Международната Организация на обединените българи.
Журналистката има зад гърба си над 25-годишна кариера като журналист,  била е редактор на отдел в най-будния вестник  – Нощен Труд. Била е главен редактор на седмичника за малкия и среден бизнес „Позиция“.
Първите й интервюта и днес звучат актуално – Вили Цанков: „Властта не може да се пребори с метастазите на престъпността“, Пламен Тимев-Ганди: „Убийствата ги правят политиците, а не групировките“ и едно от най-важните послания на нашите интелектуалци, движението „Не на страха!“, което събуди в ерата на групировките по времето на Виденов заспалото ни общество. От този период датират и първите заплахи срещу журналистката.
Още с дебютната си книга с публицистика „Да свалим маските“ през 2013 г. журналистката зададе дневния ред на обществото и дори политиците започнаха да използват това словосъчетание в медийните си изяви.
Автор е на книгите „ДА СВАЛИМ МАСКИТЕ“ 2013 и „ОЧЕБНИК ЗА МЪЖЕ“ 2018, както и на неудобната книга от разгара на Ковид-кризата „Ковид 19 или войната за душите ни“ – 2021 г.
Патриция е собственик на PR-агенция VIP Communication , която организира мащабните за Балканите форуми за Жени-лидери, за медицина, туризъм, луксозно строителство и индустрия. Тя е главен редактор на информационния портал, част от международната платформа  Global Leaders – https://globleaders.com/.
Учредител е и на новата гражданска инициатива – Женски експертен съвет към Общобългарския парламент, магистър е Защита на културно-историческото ни наследство и Член-кореспондент на Международния университет на обединените българи към Организацията на Обединените Българи.