Expo World

Целият свят в едно изложение

Виена отпуска стипендии за ученици с мигрантски произход

Всяка година виенското сдружение Старт-Виена отпуска стипендии за ученици с мигрантски произход от горния курс. Освен 100 евро на месец, те могат да се включат и в допълнителни безплатни  курсове. Сдружението предоставя общо 41 стипендии, а търсенето сред учениците е […]

Всяка година виенското сдружение Старт-Виена отпуска стипендии за ученици с мигрантски произход от горния курс. Освен 100 евро на месец, те могат да се включат и в допълнителни безплатни  курсове. Сдружението предоставя общо 41 стипендии, а търсенето сред учениците е голямо.

Стипендиантите, които трябва да са на възраст от 15 до 21 години, получават стипендия в размер на 100 евро на месец, както и безплатен лаптоп с принтер, обучение по реторика, участие в семинари и консултации при търсене на работа. Програмата предвижда помощ в продължение на до три години, но е възможно и някой да се включи само една година, обяснява педагогическият директор на сдружение „Старт-Виена“ Елизабет Пойнтер.

Броят на стипендиите е различен всяка година. Тази година се предлагат до 20 стипендии. Миналата година имахме 89 кандидатури за 21 свободни места, казва Пойнтер. Тези, които не се класират за стипендия, могат да бъдат приети в т.нар. приятелски кръг. Приемането в този кръг означава, че ученикът не получава месечна финансова издръжка, но може да участва безплатно във всички семинари.

Програмата се финансира от спонсори. Досега 225 ученици във Виена са получили стипендии. Голяма част от стипендиантите искат да продължат обучението си и да следват медицина или право. Но има и такива, които следват различна специалност от тази, която са избрали първоначално.

Срокът за кандидатстване за следващата учебна година продължава до края на април. Документи се подават в онлайн платформата.