Expo World

Целият свят в едно изложение

Интегрираната платформа Smart Burgas с балканска номинация

Община Бургас е претендент за престижно отличие      Партньорското взаимодействие между местна власт и бизнеса за подобрено местно икономическо развитие е сред главните приоритети на Европейския съюз, посочва журито на  д есетото юбилейно издание на  Balkan Business Awards.  Организатори  на форума са Global […]

Община Бургас е претендент за престижно отличие 
 

  Партньорското взаимодействие между местна власт и бизнеса за подобрено местно икономическо развитие е сред главните приоритети на Европейския съюз, посочва журито на  д есетото юбилейно издание на  Balkan Business Awards. 

Организатори  на форума са Global Media, част от международната платформа за сътрудничество – GLOBAL LEADERS. 
Церемонията ще се състои на 07.05.2024 г. в 5-звездния Hyatt Regency Sofia.

Финалист за златните статуетки  в категория Голяма община с принос в развитието на бизнеса е  Бургас – това е първата община в България, която обедини въведените интегрирани интелигентни системи и градски решения, свързани с мобилност, управление на отпадъците, мониторинг на околната среда, ранно оповестяване при наличие на риск от наводнения, видеонаблюдение на градски пространства, публични обекти и транспортни обекти в интегрираната платформа Smart Burgas.
Целта на платформата е да дигитализира различни аспекти и услуги, свързани с градската среда, за да ги подобри, да оптимизира контрола и да предоставя информация в реално време на местния бизнес, на жителите и посетителите.
Отреден е специален раздел, посветен на бизнеса. Там се съдържа информация за свободни терени в индустриалните зони, статистически данни, визуализирани са местните компании по икономическа дейност местоположение и брой служители в бизнес карта. Публикувана е информация за местни професионални гимназии и университети, за да се осигури лесна връзка с компаниите, които търсят кадри. Осигурена е и възможност за обявяване на свободните работни места, за да се улесни процесът на намиране на кадри.
Платформата обединява видеосигналите от всички обществени камери и дава информация за пътна обстановка, градски трафик, места в ремонт, локации на свободни места за паркиране, спорт, прогноза за времето, нивото на водните басейни, чистотата на въздуха, как и къде могат да се изхвърлят разделно битови отпадъци.
Удобство са опциите за заплащане на местни данъци и такси, подаване на електронни заявления или услуги с КЕП. Осигурена е възможност за подаване на сигнали за нередности
Вграденият чатбот Smarty любезно съдейства с отговори на често задавани въпроси и предоставя информация за услуги, събития, градски транспорт, обхват и правила в синя и зелена зона, разположение на общински паркинги и др.
Smart Burgas дава директна връзка към дигиталната туристическа платформа GotoBurgas която освен информация и календар със спортни, туристически и бизнес събития, осигурява директна връзка с местни хотели, ресторанти и туристически обекти.
Допълващо решение към дигиталната платформа Smart Burgas е вайбър канал Бургас, който е изцяло изграден върху популярната мобилна апликация за съобщения и разговори Viber.
От всяко мобилно устройство, само с няколко клика са достъпни всички актуални събития, атракции и занимания в града. GotoBurgas позволява и закупуване на ваучери за паркиране, които се активират с приложението URBO Parking.
От този сезон платформата Smart Burgas ще бъде надградена с функционалност за бързо и лесно разплащане чрез QR код. Предстои въвеждане на CityCard, която ще обедини входните билети за туристически обекти, бизнес, културни и спортни събития с пакети за паркиране, градски и вело транспорт.
Партньорите на събитието, изготвили за поредна година безупречната селекция за наградите , са: ЗОНТА Клуб София, Българската Търговско-Промишлена Палата, Асоциацията на Индустриалния Капитал, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Македонско-Българската Стопанска Камара, Българо-Турската Търговско-Индустриална Камара, Българо-Македонската Търговска Палата, Българо-Китайската Търговско Промишлена Палата, Международният Институт за Сигурност и Сътрудничество и др.