Виена е известна със своите павилиони за наденички, които са част от градския пейзаж и любима улична храна за местни и гости на града. Те са също толкова типични за австрийската столица, както и виенските кафенета, и вече са официално включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. В града има над 300 щанда за наденички, а в изминалите няколко години този вид улична храна изживява своя ренесанс и е все по-търсена от хората. Новият им статут подчертава значението им като място за срещи, кулинарно разнообразие и просто виенски начин на живот.
Историята на виенските щандове за наденички датира още от епохата на Австро-Унгария. За да се осигури доход на ветерани от Първата световна война, Виена им разрешава да открият мобилни щандове за топла храна. С разрешението за откриване на постоянни павилиони от 1969 г. тази институция се развива и оттогава до наши дни е неделима част от образа на града. От късна вечеря след опера или театър до бързо хранене за работници на смени – павилиончетата предлагат наденички за всеки вкус и по всяко време на деня.
Най-старият съществуващ щанд, „Щандът за наденички на Лео“ на Дьоблингер Гюртел, е открит през 1928 г. и остава живо свидетелство за тази традиция.