Expo World

Целият свят в едно изложение

Фестивал на хляба в Източните Родопи

За първи път в България – конкурс за най-вкусен продукт от лимец

Възстановката на жътва на лимец е един от акцентите на третото издание на фестивала на хляба в с. Рабово, община Стамболово.  Гостите на фестивала ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България – от жътвата до изпичането му, както и да опитат прясно изпечен хляб.

Фестивалът се организира на 27, 28 и 29 юли

Кулминацията е на 28 юли, когато е автентичната жътва на лимеца, вършитбата, отвяването на зърното, меленето, месенето и печенето на хляба, както и коктейлът с биохрани и продукти от лимец. В късния следобед ще бъдат обявени победителите в организирания за първи път в България конкурс за най-интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. На 29 юли се предвижда дискусия на тема „Лимецът – храна на бъдещето”, както и учредяването на асоциация на производителите на стари сортове зърнено-житни култури.

За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово беше организиран през юли 2010 година. Гостите на единствения по рода си Фестивал на хляба в Източните Родопи през миналата година бяха 180. Тази година инициаторът на фестивала Петко Ангелов очаква над 200 гости.

Земеделският производител Петко Ангелов е част от мрежата на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) . Той се занимава с възраждането на лимеца от седем години. Започва с една шепа зърна, а днес обработва 120 декара лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово.