Expo World

Целият свят в едно изложение

Мариана Печеян, управител на ВСК Кентавър

Дългосрочният имидж е част от фирмената ни политика

За четвърта поредна година в Интер Експо Център – София от 6 до 8 март, ще се проведе Международна специализирана изложба Machtech & Metal.

 

Г-жо Печеян, ВСК Кентавър отново е сред участниците във форума. Какво мотивира Вашата последователност като участници?

 

ВСК Кентавър участва за втора поредна година на Machtech & Metal. Изключително доволни сме от специализираната насоченост на тази проява, която откроява представянето на компанията ни в специфичния бранш, в който развиваме дейността си. Като производител на прецизни инструменти за металообработване и окомплектовка за машини с ЦПУ ние се радваме на посетители с конкретни потребности в областта, в която предлагаме продуктите си. Machtech & Metal несъмнено притежава предимството да представя своите изложители в професионалната им насоченост в няколко индустриални, взаимно свързани бранша, което го превръща в специализирана изява, оформяща се като пресечна точка на най-компетентните доставчици и потребители, събрани на едно място. 

 

С какво ще привлечете вниманието на специалистите и по-широката аудитория на предстоящото издание?

 

Обикновено разчитаме на активната си кампания преди началото на изложението, когято уведомяваме всички наши настоящи и потенциални клиенти за учаситето си. Ще представим металорежещи инструменти и инструментални системи, при които имаме традиционно успешни реализации сред външните ни клиенти и ще се радваме ако открием възможности да подкрепим като доставчик на тези решения и българските потребители.  Освен продуктите собствено производство на ВСК Кентавър ние ще покажем и новостите в портфолиото на Кennametal САЩ –  достъпни решения в областите струговане, фрезоване, пробиване на отвори, чиито официални представители сме за българския пазар. ВСК Кентавър от друга страна е и най-големият производител на Kennametal в световен мащаб и притежава дългогодишен опит в производството на основни продуктови групи, предлагани от американската корпорация и  професионални познания относно приложението им.

 

 

Какво е по-ценното за вас от участието в едно изложение – преките търговски резултати или дългосрочния имидж?

 

За нас са приоритет и двете. Безспорно преките търговски резултати са важни в краткосрочен период, но дългосрочният имидж е нещо, за което активно работим ежедневно и изграждането му е част от фирмената ни политика. Смея да твърдя, че в тази посока имаме високи постижения на външния пазар, целта ни е да затвърдим този успех и в родното машиностроене.

 

Какви са  Вашите очаквания от участието на Вашата фирма на  MachTech & Metal  2013?

Като експортно ориентиран производител, който има амбицията да разработва и местния си пазар, ние вярваме, че с участието си на MachTech & Metal ще достигнем до ключови български производители, на които да предложим своите услуги в още по-оптимизиран вариант. Желанието ни е да открием нови клиенти, които да подкрепим в потребностите им от металообработващи инструменти и екипировка за машини – стандартни и специални решения. Ние сме в позиция да подходим гъвкаво при обслужването на българските потребители и да им предложим професионална помощ на място при избора на продукти за различни приложения. Целта ни е по този начин ги направим по-конкурентни с възможността да ги закупуват от български доставчик, при качество на световно ниво. Разполагайки със съвременно оборудван завод с високоскоростни и високопрецизни машини и специализирано оборудване за контрол ВСК Кентавър е в състояние да отговори адекватно на нуждите на компании работещи в сферата на общото машиностроене, автомобилостроене, медицинско уредостроене и много други. Естествено разчитаме и на организаторите на изложението да привлекат също така посетители и от чужбина, особено от съседните държави, където също има потенциал за разширяване на пазарните дялове на българските производители.

 

Група ВСК Кентавър е 100% частна фирма със собственик инж. Веселин Кръстев и Управител г-жа Мариана Печеян. Групата се състои от 3 регистрирани дружества:

 

Основна компания:

ВСК Кентавър – ИЗ Динамика ЕООД гр. Дряново – завод за прецизни металообработващи инструменти и инструментални системи за ЦПУ машини. Компанията отчита 7 млн. Евро оборот през 2012 г.

Други фирми в групата:

– ВСК Кентавър – Маштехмо ЕООД София – централен офис и складова база за търговия с технически изделия, работно облекло и ЛПС;

– ВСК Кентавър – ЗММ ЕООД Велинград – завод за метало и дървообработващи машини, възли и екипировка за стругови машини.

 

Продукти:

Продуктовата гама обхваща:

– ISO стругови държачи за външно и вътрешно струговане

– Държачи за отрезни и прорезни операции при външно и вътрешно струговане

– Държачи за прорязване на челни канали

– Модулни системи за отрезни и прорезни операции при външно и вътрешно струговане

– Модулни системи за прорязване на челни канали

– Фрези опашкови със сменяеми пластини

– Фрези дорникови челни

– Фрези дорникови челно-цилиндрични

– Инструментодържачи HSK DIN 69893

– Инструментодържачи SKA DIN 69871

– Инструментодържачи BT JIS 6339 (MAS403)

– Инструментодържачи VDI DIN 69880

– Бързосменна система

– Високопрецизни машинни стиски

– Специални инструментодържачи

– Инструменти със запоени твърдосплавни пластини

– Специални изделия по изисквания на клиента

 

Машинен парк:

За последните 7 години в завода в Дряново са инвестирани нови машини и оборудване за над 10 млн. EUR: машинни центри Hermle (15 броя), Mazak Integrex стругово-фрезови машини (8 броя), Okamoto ЦПУ шлифовални машини (4 броя), Studer ЦПУ шлифовални машини (2 броя), заточна машина Walter helitronic Power (1 брой), машина за фаски Henninger, вакуумни пещи за термообработка (4 броя), специализирано оборудване за измерване и контрол Kelch, Stotz, Trimos, Tesa, измервателна машина Zoller, 3D измервателна машина DEA.

Въведен Mazak софтуер за мониторинг, планиране и извънмашинна настройка въведен за оптимизация на производствения процес.

 

Механични обработки в завода на ВСК кентавър – ИЗ Динамика ЕООД

1. Рязане на кръгли, правоъгълни, квадратни заготовки

2. Отрязване на заготовки от ламарина на гилотина с б<4 mm

3. Лазерно рязане на ламарина с б=5 mm и б=4 mm за стомани със

завишено съдържание на Cr

4. Стругова, пробивна и фрезова обработка на машини MAZAK на

обработваеми детайли с размери до Ø400×1000 mm

5. Пробивна, фрезова обработка на машини HERMLE на обработваеми

детайли с конфигурация, която се включва в рамките на ход на машината

до 400×500 mm и тегло до 300 kg

6. Шлифовална обработка

– плоско шлифоване на детайли с размери до 600х250 mm

– външно кръгло шлифоване до max Ø250 mm

– вътрешно кръгло шлифоване до max Ø100 mm

7. Балансиране на конусни държачи тип HSK-A DIN 69893, SK A DIN

69871, BT JIS B6339(MAS 403) с точност по G2,5 и G6,3 обороти до

max 40000/минута

8. Лазерно маркиране

– кръгли детайли до Ø180 mm

– плоски детайли с габарити до 580х280 mm и височина до 180 mm

9. Заточване на инструменти с 32>d>4 mm

– челно и цилиндрично заточване

– полусферично заточване с R>0,5mm

– конусно заточване

– производство наT-фрези

10. Повърхностна обработка

– струйна обработка със стъклени перли

– оксидация – размери на ваната 500х400х400 mm и зареждане до

mах 100 kg

11. Термообработка

– вакуумно закаляване – размери на камерата за закаляване

400х600х800 mm

– цементация – размери на камерата за закаляване 400х600х800 mm

– нитриране – височина на изделията до mах 700 mm

– отгряване – размери на камерата за закаляване 400х600х800 mm

– индуктивно закаляване – височина на изделията до max 500 mm

 

Пазари:

Имаме 13 годишен опит в производството и продажбата на продуктите от нашата гама в цяла Европа – Германия, Франция, Италия, полша, Швеция, Англия, Финландия, Норвегия, САЩ и др.

Кентавър е стратегически партньор за производство и най-голям доставчик в Европа на KENNAMETAL, Inc., с когято работи на базата на съвместна развойна дейност и регламентирани договорни отношения от 2005. Kennametal е доставчик номер едно в Америка и втори в света на прецизни инструменти, екипировка и компоненти, намиращи приложение в производствените процеси. Централата й се намира в Латроб, Пенсилвания, а глобално в нея работят 13500 служители в 33 завода в САЩ и 25 в други страни. Разполага със складови, сервизни и консултантски служби в Северна Америка, Европа, Индия, Азия/Пасифик и Южна Америка и реализира над 2,7 милиарда долара продажби годишно. Специалистите на Kennametal и Кентавър заедно изпълняват множество проекти свързани с продуктов дизайн. От 2006 до момента Кентавър получава ежегодно наградата на Kennametal за Топ Качество и постижения в доставките. В момента Кентавър е единствен доставчик осъществяващ директни доставки на инструменти, които се изпращат на клиентите без осъществяване на входящ контрол. Компанията е единствен производител на голям брой продуктови групи за Kennametal, прехвърлени в завода в Дряново чрез аутсорсинг проекти и продуктови трансфери

В изпълнение н своята търговска дейност ВСК Кентавър е представител на:

– Kennametal за България – висококачествени решения за струговане, фрезоване и обработка на отвори, твърдосплавни пластини и инструменти, както и съвременни материали и консумативи за минната промишленост, земекопни дейности и пътното строителство;

– NOGA Израел – системи за шаброване

 

Качество:

Производството ни е сертифицирано по ISO 9001:2008 и AQAP 2110 Съюзна Публикация на НАТО за Осигуряване на Качеството. Бизнес процесите в завода се управляват от Navision ERP Система.

 

Обучение:

– ВСК Кентавър – ИЗ Динамика ЕООД разполага с обособен център за обучение, квалификация и преквалификация на персонала. Той предлага теоретични и практически курсове за обслужване, настройка и поддръжка на ЦПУ машини.

– Изпълнява lean проекти съвместно с Kennametal. Изпълнителният директор на ВСК Кентавър – ИЗ Динамика ЕООД Силвия Колева е единствен ръководител от групата доставчики на Kennametal, който е покрил всички нейни изисквания за сертифициран Green Belt специализант в областта на Маркиране на потоците добавящи стойност, като средство за подобряване на процесите в организацията. Нейната и на екипа на компанията съпричастност и отдаденост към Lean Системите на Kennametal е водещата сила зад бъдещия успех в създаването на Lean култура, ориентирана изцяло към клиента.

 

 

“ВСК КЕНТАВЪР– ИЗ ДИНАМИКА” ЕООД

ул. “Шипка”, №1.; 5370 Дряново

Тел.: (0676) 743 11;  (0676) 724 25; (0676) 743 13;  (0676) 733 78

Факс: (0676) 743 89;  (0676) 723 56;  E-mail: iz@dinamika.bg  

www.kentavar.com