Expo World

Целият свят в едно изложение

Дрезден – Флоренция на Елба

Градът се развива и като център на конгресния и конферентен туризъм

Дрезден (Dresden) е един от най-красивите градове в Германия. Той е столица на немската провинция Саксония. Нарежда се на четвърто място по население след  Берлин, Хамбург и Кьолн.

През Дрезден преминава река Елба, като градът стои по двете страни на течението й. Ако се разходите с едно от туристическите корабчета по реката няма как да не се впечатлите от красивата гледка на барокова архитектура, в която се помещават множество световно известни музеи с техните художествени колекции.

Заради тази панорама Дрезден е бил наречен „Elbflorenz“ или Флоренция на Елба. От Дрезден немската столица Берлин отстои на 124 километра в северна посока, Лайпциг е на около 62 километра, а Прага стои само на 150 километра на юг.

Дрезден е световно известен с производството си на порцелан. Една от емблемите на града е красивата църква Фрауенкирхе, а популярната Кьонингщрасе е едно от възловите места в града. От векове насам Дрезден е град, който изключително много държи на историческото си наследство. И днес Дрезден предлага невероятен брой модерни и исторически забележителности. Няма книга за архитектурата през вековете, която да пропусне да отбележи прекрасният бароков дворец Цвингер (Zwinger).

Всъщност Цвингер е забележителен архитектурен бароков комплекс, в който може да се види картинната галерия „Старите Майстори“ с произведения на Рафаело, Тициан, Рубенс, Рембранд, Каспар Давид Фридрих, Макс Либерман, Якоб ван Ройсдал и много други. Една от най-известните картини на музея е „Сикстинската мадона“ на Рафаело.

Операта в Дрезден също впечатлява с красотата си, Кралският дворец в града е задължителна спирка за всеки турист. Освен тези световни културни паметници още цял куп по-малки забележителности допълват облика на града. По течението на река Елба в района на Дрезден може да посетите интересни дворци като замъка Вайсенщайн, отдалечен на около 16 километра и замъка Морицбург (Moritzburg), който стои на 14 километра от централната част на града.

Прелестният Моритцбург е разположен в невероятно красива природна местност с езера и гъсти гори. Замъкът Дворецът е издигнат на мястото на по-стара възрожденска постройка като прекрасна лятна резиденция и ловна хижа на херцога на Саксония Мориц от Ветин между от 1542 г. до 1546 година.

Интригуващата източна архитектура на замъка Пилниц може да се забележи по крайбрежието на река Елба. Най-приятният начин да стигнете до тази забележителност на Дрезден е да се качите на туристическо корабче по Елба, което би ви осигурило един изключително красив и приятен маршрут извън града.

 

Круизът ще ви отведе до дворците по склоновете на реката – Лошвитц и Пилниц, до дворцовия парк Грос-Седлиц, както и до високопланинския замък Кьонигщайн, намиращ се саксонска Швейцария. Самият Пилниц е разположен в предградие на Дрезден, което заема най-източната част на града. Замъкът ще ви заплени със странната си смеска от източна и европейска архитектура, както и с красивите си градини, пред които се открива гледката на лозови масиви.

 

Градът се развива и като център на конгресния и конферентен туризъм. Събития се организират в красивите замъци около града, както и в многобройните хотели, всеки от които има прекрасни условия за посрещане на делови туристи.