Expo World

Целият свят в едно изложение

Три дни яли, пили и се веселили

ИП гости уважиха фестивала “Златен грозд” в Мелник

В месеца на виното и любовта, се проведе най-младият и самобитен фестивал в община Сандански – „Златен грозд”. Организаторите – Сдружение „За Мелник”, община Сандански и Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански поканиха за почетен гост на събитието Виктор Баженов, съветник и директор на Руския културно-информационен център. С присъствието си уважиха своите приятели от Сдруженето на хотелиерите 17 винопроизводители от френската столица на виното – Бордо водени от Ги Лабейри, директор на академия Винексперт и ндийския бизнесмен Муралидар Нирач Кумар. Дългогодишният партньор на хотелиерите – Костадинка Тодорова, председател Международни инициативи за сътрудничество,  доведе гости на фестивала от 10 държави, сред които Франция, Непал, Филипините, Латвия, Виетнам, Мексико, Португалия Холандия, Испания, Австрия, които се обучават в България в социално прдприемачество и иновативни практики.

Уникална хореографска въртележка, изпълнена от танцьорите от фолклорния ансамбъл към читалище Дълбошница, в първия ден пресъздаде ритуала зарязване и насочи обективите на камерите и фотоапаратите на зрителите от 12 държави към Мелник и празника на мелнишкото вино. Народните ритми не оставиха зрителите безучастни и следобяд след много дегустации, наздравици и всеобщо одобрение на труда на винарите, на мегдана се изви голямо българско хоро. Докато едни танцуваха, други продължиха да опитват най-добрите вина от винена област „Долината на река Струма” , сред които винарските изби „Вила Мелник”, „Златен Рожен”, „Мелнишка ласка”, „Рупел”, „Вила Илия”, „Леопард трейдинг”, „Синтика”, ЕТ „Любомир Ливанкин” с монастирско вино, „Логодаш” и изба „При Шестака”. През втория ден с кръшни хора и македонски песни самодейците от ансамбъл „Празник” и читалище „Отец Паисий” към община Сандански поканиха гостите на фестивала да продължат веселбата, а домакините почерпиха гостите на най-малкия град в България с вкусни местни мезета за тежкото мелнишко вино и вдигнаха наздравица за винопроизводителите с думите „Да е берекетлия годината и догодина пак да се съберат.”

И както се казва в българските народни приказки – 3 дни ядоха, пиха и се веселиха и за следващата година нарекоха да са живи и здрави и пак да дойдат на празника на виното в най-малкия град на България – Мелник.