Expo World

Целият свят в едно изложение

Франция – цветя, вино и любов

Пролетта е любимият сезон за любителите на пътешествия

Пролет във Франция, това наистина е удивително време за пътешествие. Природата оживява, във въздуха се носи очарованието на разцъфващите кестени и мимози. Навсякъде се чувства романтиката, присъща на младостта.

Независимо дали търсите велика по рода си национална кухня, артистично майсторство или културен престиж, без съмнение Франция води класацията в Европа. Франция е страната, за която е измислена думата „шик” – съблазнителна и надменна, старомодна и търсеща новото, но винаги характеризираща се с думите” не зная защо”.

Страната, дала на света шампанското, ястията, сготвени в касерол и сиренето Камемберт е прочута най вече с уникалната по рода си национална кухня; ще намерите безброй места, за да задоволите капризите си. Но Франция е не само място за ядене и пиене, колкото ви сърце иска, има много други неща в тази очарователна страна освен първокласната кухня.

Париж, Бордо, Бретан, Нормандия, Лазурния бряг, навсякъде туристите ги очакват невероятни впечатления, в съчетание с удивителните творения на европейската архитектура.

През април се откриват столичните луна паркове Астерикс и Пюи дю Фу. Музикалните фестивали тръгват с пълна пара. В долината на Лоара и в Париж се провеждат джазови фестивали, в Бретан – фестивал на бретанската музика.В средата на май се открива фестивала в Кан, това е времето, в което Средиземноморското крайбрежие привлича гости от цял свят. През май започва и летният сезон.

Пролетта е времето в което се провеждат и редица спортни състезания на Лазурния бряг.

Средновековните замъци и красиви дворци подсилват интереса към тази многолика страна в сърцето на Европа.

Кулинарните турове стават все по-популярни във Франция и това е естествено. Както и преди 100 години виното от Бордо, Бургундия, Шампан се оценява от любителите на тази напитка от всички ценители. А когато към него се прибави и неповторимото френско сирене, плодове, специалитети от пуйка и гъска, пребиваването в тази страна наистина е радост за сетивата и душата.

Според легендата именно французите са създали първата в света кулинарна книга, написана през 15 век от Гийом Тирел, главен кралски готвач в двора на Карл V. Много от кулинарните глезотии също са дело на французи – котлет, рагу, омлет, фрикадели и др.

Сиренето във Франция няма равно на себе си.

 

Във Франция се произвеждат около 400 вида различни сирена и всяко от тях е уникално по свой начин. Тази страна е единствената в света, която предлага такова богатство от сирена.

Те са произведени от краве, козе и овче мляко, както и от комбинацията им. Във Франция се произвежда прочутото сирене бри.

Френските сирена са с двойна и тройна масленост. Двойната масленост е 60 процента, а за тройна се смята маслеността над 70 процента.

Белетуал е меко сирене с тройна масленост, то се намазва на хляб. Фромаж дьо мосю Фромаж е сирене с двойна масленост, което се произвежда от почти сто години в Нормандия.

Провансал също е сирене с тройна масленост, подправен с билки, чесън или зърна черен или бял пипер.

От комбинацията на сирената камамбер и бри се е появило вкусното сирене кабре, което е в правоъгълна форма. Фол амур е овално сирене, което по вкус напомня за бри.

Сен Бенуа е сирене, което се произвежда от обезмаслено краве мляко във вид на плосък диск. Готовото сирене е с цвят на слонова кост и много нежен вкус.

Сиренето Ливаро е с наситен пикантен вкус, кората му не се консумира. Пон Левек е едно от прочутите нормандски сирена. Неговата коричка също не се консумира.

Сиренето Банон се произвежда от козе мляко, то се продава, увито в листа от кестен, които са завързани с влакна от специална палма.

Рокфорът е кралят на всички сирена, както е известен във Франция. Това е най-известното синьо сирене в цял свят. Произвежда се от овче мляко в специални пещери в Южна Франция.