Expo World

Целият свят в едно изложение

Плевнелиев: България може да бъде Швейцария на Балканите

“България може да бъде Швейцария на Балканите”, каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на форума “Кариера в България. Защо не”. Той изтъкна, че само за една година сме излезли с 12 места в класацията по конкурентоспособност. На първо място в […]

“България може да бъде Швейцария на Балканите”, каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на форума “Кариера в България. Защо не”. Той изтъкна, че само за една година сме излезли с 12 места в класацията по конкурентоспособност. На първо място в тази класация е Швейцария.

Младите хора днес са свободни и мобилни. Всеки избира да учи тук или в чужбина, дали и кога да се върне.

България се променя всеки ден. Имаме още много проблеми за решаване. Не ги крием, но сме на прав път. В момента страната ни предоставя видими възможности за развитие на младите хора, категоричен беше президентът. Той даде за пример еврофондовете, които се управляват изцяло от млади хора. „Това води до ускоряване в усвояването им. България е една от трите страни, която няма спряна оперативна програма.“

До края на годината предстои назначаване на над 5000 млади хора до 29 години по европейски програми, каза  Плевнелиев.

Той съобщи, че над 25 хил. български студенти в момента учат в чужбина. Плевнелиев ги призова да си превземат държавата.

Петото издание на Форум „Кариера в България. Защо не? Си поставя за цел да срещне млади хора, завършили в чужбина с водещи български компании.

Организира се от Сдружение Тук-Там и кариерния сайт Back2BG. Форумът  се осъществява с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина, а спонсори на събитието са HP и Philip Morris.

Тази година изданието събира „под една шапка“ близо 50 от най-големите компании в България, които са лидери и на международния пазар, стотици висококвалифицирани специалисти с образование и опит в чужбина, а паралелно с кариерното изложение ще се проведе уникална семинарна програма.

Акцентът в програмата е предприемачеството и многоспектърния му и неотъпкан път у нас.

Сред лекторите са  представители на Eleven и LAUNCHub, подкрепящи стартиращи компании в България, както и Саша Безуханова, директор направление „Публична администрация” в Хюлет-Пакард. Павел Анастасов от администрацията на президента  говори за кариерното развитие в публичния сектор.