Expo World

Целият свят в едно изложение

“Палечка” – балетен спектакъл в памет на една невероятна млада жена

Средствата от благотворителното представление са за онкоболните деца в България

“Палечка“ е детски балетен спектакъл, създаден в памет на Галина Нигохосян- Николова – момичето, което преди година и половина почина при рутинна операция от апандисит в „Пирогов“. До смъртта й доведе груба лекарска грешка, която все още се изяснява.

Галина остави момиченце – Емилиана, което днес е на две години и половина. Еми знае коя е майка й и я сочи с пръстче на снимката. „Понякога ми се струва, че тя си мисли, че снимката е майка й, разказва Галина Ситенко – най-добрата приятелка на покойната Галя. Ситенко е в сърцето на идеята за „Палечка“.

„С родителите на Галя обсъдихме, че това, което може да направим в нейна памет (на 25.09.2013 тя трябваше да навърши 34 г.), е едно благотворително представление за деца. Избрахме да дарим събраните средства на онкоболните деца.“

„Палечка“ е динамичен, увлекателен спектакъл, с красива хореография. Историята на мъничкото момиченце е поднесена с много чувство за хумор. Ролята на Палечка се изпълнява от 5-годишната Александра. Макар и в крехка възраст Алекс е „навътре“ в балета и знае повечето балетни термини – тандю, плие, батман, ешапе. Хореограф и постановчик е  солистка от Софийската опера Мария Гезенчова.

Балетна група „Сюиви“ се сформира специално за създаването на този спектакъл. Тя се състои от непрофесионални танцьори – сред тях има 14-годишна ученичка, студенти, журналист, адвокат, стюардеса, компютърен специалист, зъболекар и др. Галина Ситенко е застраховател, например. Всички те са се обучавали в школата на Маша Илиева, някои от тях имат над 10-годишен стаж, други се занимават с балет по-отскоро.

„Палечка“ получи много голяма помощ от семейството на Галя и неочаквана, но много голяма помощ от денс студио „Дерида“, които щом разбраха, че спектакълът е благотворителен, предложиха напълно безвъзмездно зала за репетиции.

Едновременно с благотворителното събитие се подготвя и биография на Галя.

Историите за живота й събира журналистката Мариета Петрова. Книгата излиза от печат в началото на 2014 г.

 

Премиерата на „Палечка“ ще се състои на 20.10.2013, неделя от 18:00 в Синдикалния дом на културата на транспортите работници в България.

http://www.sdtrb-sofia.com/events/index.php?Day=20&Month=10&Year=2013&IDMenu=490

 

За покани и повече информация можете да се вържете с ръководителя Галина Ситенко на galina.sitenko@abv.bg  или 0896 888 242