Expo World

Целият свят в едно изложение

Италия на знанието

Италианският бизнес в България подава ръка на българските студенти, обучаващи се в Италия

„Италианският културен институт в София е подготвил богата поредица от събития, за да отбележи „XIII-та Седмица на италианския език по света” (12-22 октомври 2013г.), посветена на водещата културна тема на годината – „Изследвания, откритията и иновации: Италия на знанието“, заяви    г-жа Анна Амендоладжине, директор на „Италианския културен институт” в София на специалната прес-конфернция. „Различните събития са организирани в сътрудничество с най-важните местни институции, като НДК и Софийската Опера и Балет, с други италиански институции в България, като „Италианска търговска камара” и „Конфиндустрия България”, както и съвместно с училищата, в които се преподава италиански език. По-голяма част от мероприятията са безплатни.“

 

Първото събитие в програмата тази година е изложението Дни на италианското образование”. Форумът ще представи някои от най-добрите университети в Италия, с учебни програми на италиански и английски език. Изложението ще се проведе на 12 и 13 октомври от 11 до 18 часа в сградата на „Интерпред” в София.

 

Събитието се организира под патронажа на “Италиански културен институт”, “Италианска търговска камара” и “Конфиндустрия България” от агенция за образование в чужбина „Скай Лайнс”. Чрез тази подкрепа италианските институции и бизнеси в България подават ръка на българските студенти, обучаващи се в Италия. 

 

Италия разполага с отлични университети и аз много се радвам, че италианският културен институт подкрепя това събитие”, обясни на срещата Анна Амендоладжине.

 

“Италианският бизнес живо се интересува от обучаващите се български студенти в италианските университети, защото това са отлично подготвени специалисти, които познават нашия бит и култура и говорят нашият език”, каза на срещата Джузепе де Франческо от “Конфиндустрия България”, който е почетен консул на Република Италия в Пловдив.

 

„Именно заради това ние подкрепяме това събитие, за да покажем на българските студенти, заминаващи да учат в Италия, че ги очакваме да се върнат в България и да се реализират професионално в италиански компании”, допълни г-н Марко Монтеки, президент на Италианска търговска камара.

 

Нарастващ брой български студенти избират Италия за продължаване на своето обучение. Държавата се налага сред най-предпочитаните дестинации за обучение в чужбина през последните години. 

 

Посетителите на изложението ще имат възможността да се срещнат лично с представители на институциите и да получат информация за програмите, изискванията за прием, крайните срокове и условията за финансиране. Ще бъдат представени специалности в областта на инженерните науки, архитектурата, правото, медицината, бизнеса, хуманитарните науки, модата, дизайна, комуникациите.

 

Сред изложителите се открояват “Politechnico di Milano”, един от най-реномираните университети за б2б2архитектура, инженерни науки и дизайн в Европа; Римският държавен университет “University of Rome tor Vergata”, с програми на английски език по медицина и фармация; “Universita Cattolica del Sacro Cuore”, сред чиито възпитаници са бившият председател на Европейската комисия Романо Проди и трима министър-председатели на Италия.

 

„Размерът на таксата за обучение в държавните университети в Италия се определя въз основа на семейните доходи и повечето български студенти плащат между 800 и 1000 евро. Това правило важи и за някои частни институции като „Universita Cattolica del Sacro Cuore”. Предоставят се и различни възможности за стипендии“, казаха организаторите на „Дни на италианското образование” от агенция „Скай Лайнс”, която е с дългогодишен опит в посредничеството между студентите и университетите и е най-активната агенция в работата с университети в Италия. 

Партньори на изложението „Дни на италианското образование” са авиокомпания AlItalia, лидера в областта на човешките ресурси „Adecco”, Job Tiger, Britanica и Интерпред СТЦ.