Expo World

Целият свят в едно изложение

Сингапур – в топ 10 на градовете за делови туризъм

Мегаполисът привлича с уникалната смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета

В рейтинга на Съюза на международните асоциации (Union of International Associations, UIA) в края на 2012 г. Сингапур отново заема като страна и като град първо място  като «Най-добра страна и град за провеждане на международни делови срещи» («Top International Meeting Country and City»). Званието «Най-добра страна» Сингапур получи за втора поредна година, а «Най-добър град» – за шести път.
Благоприятното географско местоположение прави града привлекателно място за организаторите на събития. За това допринася и популярността му като туристическа дестинация, както и излазът на всички основни азиатски пазари.
През 2012 г. 10% от всички регистрирани в UIA делови срещи и конференции са проведени в Сингапур – 952 мероприятия. Всичи те са били организирани или спонсорирани от международни организации. Някои от тях се провеждат за първи път в Азия, например, World Congresses 2012, 4th International Congress of Zookeepers 2012, International Conference on Next Generation Technologies for Bioenergy and Biomass Utilisation 2012 и др.
Сингапур в продължение на 11 години е удостояван с титлата «Най-добър град в Азия за провеждане на конференции» (Asia’s Top Convention City) от International Congress and Convention Association. ICCA. Със своите 150 делови мероприятия през 2012 г., Сингапур стана единственият азиатски град влязъл в топ 10 градове за делови туризъм наред с Виена, Париж, Берлин, Мадрид, Барселона и Лондон.

 

Името на града-държава Сингапур (Singapore) идва от санскрит и означава Град на лъва. Сингапур е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Градът не отстъпва на модерните мегаполиси – привлича с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. Мозайката от култури и езици включва китайско, малайзийско и индийско влияние. 

Заради малката си територия Сингапур непрекъснато търси начини да увеличи площта си. За целта почва се набавя от собствените хълмове, от морето или се закупува от съседните държави и се насипва в Синагапурския залив. От 581,5 кв. км през 1960 г. територията на страната е нараснала до 697,2 кв. км през 2003 г., а до 2030 г. се очаква да се увеличи с още 100 кв. км.

Създаден като английска търговска колония през 1819 г., днес Сингапур е една от най-богатите държави в света с най-натовареното пристанище в света. Освен това Сингапур е вторият най-гъсто населен град след Монако. Разположен е на 63 острова. Освен основния, най-големите са Юронг, Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса.

Население: 5 076 600 души 

Валута: сингапурски долар (SGD) (приблизително 1 сингапурски долар = 1,22 лева)

Най-удобният начин да се снабдите с пари е чрез многобройните АТМ устройства. Обменните бюра са с надпис „Licensed Money Changer“. Банковите преводи може да се бавят със седмици и имат високи такси. Можете да обмените пари и в банките, но някои банки не обменят пари в събота. 

Банките работят от понеделник до петък 10:00 – 15:00 часа, в събота 9:30 – 13:00 часа. 

Медицинските услуги в страната са отлични. Лекарства се продават не само в аптеките, но също така и в редица магазини, супермаркети и търговски центрове. В страната има три болници. Ако позвъните на бърза помощ (995), линейката обикновено идва до 8 минути.

Сингапур е сред държавите с най-ниско ниво на престъпност. Все пак внимавайте за джебчии в туристическите райони, градския транспорт и на летището.

Телефонен код: +65

Език: Английски, мандарински китайски, малайзийски и тамилски са официалните езици в страната. Сингапурският английски (известен още като Singlish) обаче през годините е изпитал сериозно влияние от китайския и изобилства от местни думи. Повечето хора под 50 години говорят свободно английски.