Expo World

Целият свят в едно изложение

Справедливост за Галя

Отложиха делото срещу хирург, отнел един красив, млад живот

“Справедливост за Галя”. С тази надежда в сърцата близки, роднини, колеги, приятели на Галина Артин Нигохосян – Николова влязоха в зала 6 на Софийски градски съд. Днес трябваше да започне делото срещу хирурга от “Пирогов” д-р Васил Попов, чиято престъпна самонадеяност и наглост отне живота на младата жена и остави без майка първата й рожба Емилиана, тогава само на 10 месеца. Галина почина на 29 февруари 2012 г. след операция от апандисит.

На делото обаче не беше даден ход, процедурни хватки замразиха очакването на обществото ни за справедливост. Стана ясно, че подсъдимият – д-р Виктор Попов бил получил обвинителния акт преди по-малко от 7 дни, и не бил организирал защитата си.

Доктор Попов е обвинен за извършено престъпление по член 123, ал. 1 от НК за това, че като лекар – хирург е причинил смъртта на Галина Артин Нигохосян – Николова 32 годишна.

Апропо, днес в съдебната зала хирургът се яви лично с адвоката Иво Найденов и бившия скандално известен прокурор Николай Кокинов.  Междувременно стана ясно, че подсъдимият д-р Попов се е отказал от защитата на своята съпруга – прокурорката  в Софийска градска прокуратура Симона Попова и е възложил своето доверие на тандема Найденов-Кокинов.

Делото беше отложено за 2 април, тогава трябва да се явят всички свидетели и вещи лица, които бяха призовани днес.

Фактите: назад с болка

„На 27.02.2012 г. в Трета хирургическа клиника на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “НИСП Пирогов” като лекар – хирург-оператор, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – медицинска дейност – ендоскопска хирургия, нарушавайки правилата на Наредба 20 /23.06.2010 г. за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетическа хирургия и лицево-челюстна хирургия, е причинил смъртта на Галина Артин Нигохосян – Николова 32 годишна, майка на момиченце на няколко месеца. Смъртта е настъпила на 29.02.2012 г. 14.10 ч.“, пише в обвинителния акт.
При безкръвната операция – лапароскопия д-р Попов е срязал коремната аорта на Николова, което довело до обилно кървене, е записано още в Обвинителния акт.

При вкарването на троакара Попов не е прецизирал натиска и срязал аортата. Вместо веднага да премине към класическия оперативен метод и бързо да спре кървенето, лекарят се е забавил, и това довело до смъртта на Галина.

Вкарването на троакара в коремната кухина е извършено немарливо, обвиняемият Попов е знаел правилата за оперативна техника при лапароскопска апендектомия, но е действал в разрез с тях, той не е предвидил че ще нарани коремната аорта, но е могъл все пак да предвиди настъпването на обществено-опасни последици, пише още в обвинителния акт.

След приключването на операцията троакарът за еднократна упортеба бил изхвърлен като биологичен отпадък, вместо да бъде запазен, за да се установи дали наистина е бил дефектен или не. Галина била настанена в Централна реанимация в много тежко състояние. Била изпаднала в хеморагичен шок.

Младата жена е подложена на лекарска интервенция три пъти. Без никакъв успех.

Оставяме без коментар поредицата от действия в празното пространство, довели до трагичната й смърт.

Ще припомним още един потресаващ факт. Малко след трагичния случай от Пирогов наложиха на обществото твърдението, че причината за фаталния край е блокиране на техниката за лапароскопия. Макар че след като самите те са изхвърлили набедения за дефектен троакар, това твърдение не почива на никакви факти.

Обществото ни отново се сблъска с една ужасна смърт, причинена от човек, който би следвало да дава живот. Коментарите звучаха по познатия ни начин – срещу мафията в бели престилки. Хората, две години след смъртта на Галя, си спомнят този случай и си пожелават никога да не попаднат в лапите на този тип хирурзи.

Днес хирургът бе изправен пред лицето на Темида. И по познатия ни сценарий първата среща с нея се отложи.

Мариета Колева