Expo World

Целият свят в едно изложение

Липсват лекарства за болни от епилепсия деца

Дефицитът прави много родители куфарни търговци

Три евтини и ефикасни медикамента за лечение на епилесия липсват на българския пазар. И ако при други заболявания проблемът често е в доплащането от страна на пациентите, тъй като лекарствата им са скъпи и Националната здравноосигурителна каса не ги поема изцяло, то при епилепсията ситуацията е различна – медикаменти изобщо липсват, тъй като ниската им цена е предпоставка фирмите просто да не ги внасят, съобщи Puls.bg .

За това алармираха специалисти в рамките на дискусия, посветена на Световния ден за осведомяване на хората за епилепсията.

Липсващите лекарства се използват основно срещу болестта при малчуганите. Епилептично болните в България са 75 000 души, а над 30 000 от тях са деца.Дефицитът на медикаменти принуждава много родители на болни деца да развиват така наречената „куфарна търговия„, като внасят лекарства от други държави в по-големи количества. Това, разбира се, е незаконно, но засега няма друго решение на проблема.

Клиничната пътека за лечение на епилепсия е другият проблем според лекарите. Цената й е близо 300 лева, което е крайно недостатъчно. Затова настояват тя да достигне поне 700 лева.